Google Cardboard

Anul trecut am ratat Google I/O ca eram plecat pe taramuri straine si la fel era sa patesc si anul asta, numai ca eram plecat aiurea prin tara, fara acces la internet de mare viteza. Noroc cu McDonalds-ul din Buzau, ca m-am folosit de conexiunea lor ca sa ma uit la stream si sa fac live blogging.

Pe langa toate chestiile anuntate acolo, a fost si o jucarie interesanta facuta de inginerii Google in acel 20% timp liber care il ofera compania pentru proiecte personale. Asa a iesit Google Cardboard, un dispozitiv facut dintr-o bucata de carton, doua lentile, niste scai, un elastic, un magnet si un tag NFC care permite inserarea unui telefon (Nexus-ul meu e perfect pentru asa ceva) si jucaria se transforma intr-un kit de VR foarte primitiv insa si foarte ieftin. Practic, chestiile scumpe sunt lentilele de 25mm diametru si cu distanta focala de 40mm pentru ca in rest e…carton. Faza faina e ca deja sunt o gramada de site-uri de unde se pot comanda kit-uri de Cardboard, pentru ca dupa ce-am facut cautari extinse n-am gasit nicarieri de cumparat prin Romania lentile cu specificatiile aceastea. O varianta ar fi sa le fac la comanda pe la un cabinet oftalmologic insa nu sunt convins ca aia de acolo ar face ce mi-ar trebui mie (lentile biconvexe cu specificatiile de mai sus) si s-ar putea sa coste si o gramada.

In fine, jucaria asta de carton vine la pachet cu o aplicatie din Google Play care ofera experiente 3 si anume Street Vue, Photo Sphere, Youtube, Earth, Windy Day, Exhibit si Tour Guide dar mai exista si alte experiente si jocuri pe un link care trebuie accesat de pe chrome (ala de pe telefon), si anume g.co/chromevr. E cea mai ieftina metoda de a testa realitatea virtuala, un Oculus Rift costa vreo 300 de dolari iar un dispozitiv similar de la Sony se invarte in jurul la 1000 de dolari. Cardboard prin comparatie costa 24 dolari pe acest site, care are free shipping world-wide. Ca sa va faceti o idee despre cum ar arata e de ajuns sa porniti aplicatia si sa va incrucisati ochii astfel incat din cele doua imagini sa faceti una singura.

Ce e si mai cool – developerii deja au inceput sa se joace cu Cardboard astfel incat acum e posibil sa faci streaming la jocurile de pe pc direct in Cardboard. Link aici.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.