Cea mai faina religie…

…e cea pastafariana. Pun pariu ca n-ati mai auzit de asa ceva, sau daca ati auzit, nu stiti exact ce inseamna.

Pastafarianismul sau Biserica Monstrului Zburator din Spaghete este o religie relativ noua, avand abia opt ani de cand a fost infiintata. Desi membrii ei se iau foarte in serios, in media este recunoscuta ca o religie-parodie.

Prima data cand a aparut ideea de FSM (Flying Spaghetti Monster) a fost in 2005, intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor statului Kansas care se ocupau de educatie de catre un anumit Bobby Henderson, pentru a ridica in mod satiric problema cu privire a ceea ce trebuie sa se predea in scoli la orele de stiinta – adica creationismul sau evolutionismul.

Ideea nebuna insa a prins si acum toata lumea poate fi adepta a acestei religii. Trebuie doar sa vrei, nu trebuie sa faci baie in Gange sau sa faci semne cu mana in timp ce ti se toarna apa in cap. Nup. Daca vrei sa fii pastafarian, aia esti.

Totusi, de ce e atat de faina?

A fost inventata de un tip tanar, destept, cu doctorat in fizica, care acum este considerat profet, iar ideea de baza este ca Monstrul Zburător de Spaghete a creat totul dupa ce a consumat foarte multa bere iar problemele din lume se datorează acestui lucru. Raiul este plin de vulcani din care curge bere, cat vezi cu ochii si fabrici de stripperi si strippteuze. (Iadul este similar, doar ca berea e rasuflata iar stripperii sufera de boli cu transmitere sexuala). Toate semnele care conduc spre ideea de evolutionism au fost „plantate” de catre FSM pentru a testa credinta pastafarienilor. Conform acestei religii, piratii sunt primii pastafarienii si disparitia lor a dus la o gramada de probleme printre care pana si incalzirea globala. Pastafarienii au sarbatoare mare pe 19 septembrie, dar si in fiecare vineri.

Ceea ce ma atrage cu adevarat este setul de legi pe care acestia il adopta, care nu sunt neaparat legi cat dorinte ale FSM dupa care pastafarienii ar trebui sa se ghideze:

  1. Aș prefera să nu faci prozelitism. Nu e vreo problemă dacă unii nu cred în mine, nu sunt atât de vanitos.
  2. Aș prefera să nu folosești existența mea ca mijloc de a oprima, subjuga, pedepsi, eviscera sau pentru a fi rău cu ceilalți.
  3. Aș prefera să nu judeci oamenii după felul în care arată, se îmbracă și vorbesc.
  4. Aș prefera să nu ai comportament ofensator.
  5. Aș prefera să nu ataci ideile bigote, misogine, excrecabile ale celorlalți pe stomacul gol. Mănâncă mai întâi.
  6. Aș prefera să nu construiți sinagogi/biserici/temple/moschei/altare de milioane de dolari pentru mine când banii ar putea fi mai bine întrebuințați pentru (alege): stârpirea sărăciei/medicină/pace în lume.
  7. Aș prefera să nu spui că vorbesc cu tine. Nu ești atât de interesant. Și ți-am zis să-ți iubești confrații.
  8. Aș prefera să nu faci altora ce ție nu ți-ar plăcea să ți se facă.

Plus ca daca vreau neaparat, pot sa ma fac si preot! 🙂

Apropo, daca vrei sa cititi cartea „sfanta”, aveti o copie pdf aici.

 

Latest Comments

  1. Stefan - GeekBlog 19 aprilie 2013

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.