Ieri, desi nu le mai foloseam de ani buni, am renuntat in mod oficial la cd-uri si dvd-uri. Am copiat de pe ele ce era de copiat, le-am pus pe toate intr-o punga si le-am aruncat. Nu ma refer la alea originale, gen albumul Collission Course de la Linkin Park, sau Episode 3 din Star Wars. Alea sunt colectibles, le-am sters de praf si le-am pus deoparte. Adica din 1982 can a aparut primul compact disk si pana anul asta au trecut 30 de ani iar mie imi place sa lucrez cu tehnologie cat mai noua, nu vechituri de dinainte sa ma nasc eu. (DVD-ul a aparut in 1995)
Si totusi ce faci daca vrei sa pastrezi informatiile de pe mediile de stocare depasite moral pe alternative moderne si la indemana?
Carduri SD
La momentul actual exista carduri SD cu clasa de viteza 10 (24MB/s citire, 21MB/s scriere) cu capacitati de pana la 32 GB. Adica capacitatea de stocare a 45 de cd-uri sau 7 dvd-uri. Nu mai zic ca rezista cu succes 24 de ore in apa, la聽presiunea exercitata de un vehicul de 1.6 tone, si o rezistenta magnetica de pana la 10,000 gauss (o idee mai putin decat intensitatea unui magnet medical pentru imagistica prin rezonanta magnetica – MRI)
Un card de memorie cu specificatiile de mai sus se gaseste la eMAG la pretul de 139.99 lei.
Cloud storage
Daca nu te deranjeaza faptul ca cineva ar putea avea acces la informatiile tale (in principiu companii ahtiate dupa bani, servicii secrete si hackeri chinezi), iti poti stoca in „siguranta” datele folosind diferite servicii, care mai de care mai faine. Dar hai sa le trecem in revista:
- Picasa. Acest serviciu apartinand Google e dedicat pozelor, un album poate contine 1000 de poze, si poate fi public, ascuns sau disponibil doar pe baza de link. Imaginile pot fi embedd-uite, eu folosesc serviciul pentru imaginile de pe blogul asta 馃槈 \Capacitatea de stocare e de 15 GB dar pozele care sunt urcate de pe device-uri mobile (telefoane/tablete) prin functia de autoupload din Google+ nu se pun la socoteala. Acest spatiu este la comun cu cel din Drive, daca aveti cont Google il puteti verifica aici.
- Flickr. Proaspat achizitionat de catre Yahoo! serviciul ofera utilizatorilor 1TB (da, un terabyte) pentru stocarea imaginilor. Are si aplicatie in Google Play.
- Dropbox. Iti da initial 2.5 GB, care pot fi extinsi contracost sau daca iti activezi serviciul pe unul din telefoanele de top de la Samsung – Galaxy S3, Note 2, Galaxy S4 dar si Galaxy Camera. Eu am vreo 52.38 GB adunati asa si mai pot sa adun 16 GB daca va faceti si voi cont, asta e valabil si pentru voi 馃槈
Ofcors, ,mai exista alternative ca SkyDrive de la Microsoft, Ubuntu One de la Canonical, etc dar cele de mai sus sunt printre cele mai folosite.
Sorin Voiculescu
葮i eu am aruncat azi CD-urile nefolositoare. Cam vreo 100 de CD-uri cu orice. A fost cam trist dar 葯i a葯a st膬teau degeaba. 馃檪
Eduard
Aveam CD-uri vechi de 7-8 ani, le-am mai verificat odata sa vad ce este pe fiecare si apoi le-am aruncat. 馃榾