Pentru ca actualul meu telefon de ceva timp e un Nexus 5 m-am gandit sa-mi dau cu parerea despre acest model in review-ul care urmeaza. Google Nexus 5 (LG D821) a fost la data lansarii, pe 31 octombrie 2o13 (si eu zic ca inca mai este) un telefon de top, intrecut la raportul calitate/pret doar de proaspatul lansat OnePlus One. E primul Nexus care vine cu ecran de 5 inch, construit de aceiasi companie LG care a facut si modelul anterior – Nexus 4. Dintre lucrurile care merita amintite – dispune de camera de 8MP cu stabilizare optica, incarcare wireless, NFC si LTE.
Se gaseste in oferta la eMAG in varianta de culoare alb, rosu sau negru, cu stocare de 16GB la pretul de 1.599,99 Lei sau de 32GB la 1.999,99 Lei
IN PACHET
Pachetul in care vine respecta cumva linia de design a ambalajelor Nexus, la fel ca la Nexus 7, la Nexus 7 model 2013 sau Nexus 4. La interior gasim telefonul, cablul de date care se conecteaza la incarcator, o cheita cu care se deschide sertarasul pentru microSIM, manualul de utlizare si garantia.
Probabil pentru a mentine un pret scazut, din pachet lipsesc castile handsfree, ceva obisnuit la aproape orice telefon, insa am testat mai multe modele de casti apartinand diferitelor marci, fara probleme, toate functioneaza impecabil. (auditie, captare voce, butoane ptt)
FINISARE
La exterior Nexus 5 impresioneaza printr-un design sobru, simplu, elegant si simetric daca ne raportam doar la profil. E foarte solid construit si in ciuda faptului ca e foarte subtire si nu are carcasa metalica, nu scartie deloc. Materialele folosite sunt sticla Corning Gorilla Glass 3 pe toata partea frontala (care e atat de subtire incat iti da senzatia ca poti atinge imaginile de pe ecran), la margini si la exterior un plastic cu aderenta mare, aproape cauciucat dar care atrage si amprentele, iar butoanele sunt ceramice cu marginile ascutie care confera o precizie foarte mare in utilizare, le poti simti imediat chiar si cu mainile amortite.
Sticla este perforata in partea de sus exact pe mijloc pentru difuzor, in stanga se afla camera frontala iar in dreapta senzorii de lumina si proximitate. Pe spate avem in stanga sus camera foto principala de 8MP si imediat sub ea lumina foto. De-a lungul spatelui e logo-ul Nexus iar in partea de jos cel de la LG.
Pe margini avem in partea de sus spre stanga mufa jack de 3.5mm si in dreapta o fanta pentru microfon, pe partea dreapta tasta On/Off ceramica si sertarasul pentru cartela SIM, in stanga gasim tasta de volum iar in partea de jos e mufa microUSB exact pe mijloc iar in dreapta si stanga fante pentru speaker.
Ecranul este pe mijloc, spatiul din partea de jos fiind un pic mai mare ca cel din partea de sus. Carcasa nu se poate scoate pentru accces la baterie, totul fiind foarte bine „inchegat”.
HARDWARE
Are dimensiuni de 137.84 x 69.17 x 8.59 mm si o greutate de 130g. La interior ticaie un procesor quad-core Qualcomm Snapdragon™ 800 de 2.26GHz si un GPU Adreno 330 de 450MHz. In materie de memorie RAM gasim 2GB iar ca stocare se gaseste in variante de 16GB sau 32GB fara sa dispuna de slot pentru microSD. De amintit este faptul ca din cauza sistemului de operare si a fisierelor si aplicatiilor preinstalate in loc de 16 sau 32 gigabytes veti avea mai putin, respectiv 12.55 si 26.7 GB. In AnTuTu Benchmark, cu setarile si aplicatiile instalate de mine a obtinut un scor de 23232, pe locul 9 dupa HTC One M8, Samsung Galaxy S5, Note 3, Xiaomi MI3, LG G2, Redmi Note, Samsung Galaxy S4 si primul HTC One. Am zis sa dau si detaliile astea desi in functionarea de zi cu zi nu simt deloc nevoia de a folosi un telefon mai puternic decat acesta, nu duc dorul unui procesor mai rapid, Nexus 5 reusind sa ruleze fluent si fara lag in toate aplicatiile si jocurile testate. Poate si din cauza faptului ca ruleaza un Android curat, fara bloatware, insa despre asta discutam mai jos.
Ecran este de fapt de 4.95 inch pe tehnologie Full HD IPS cu o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli, ce se traduce printr-o densitate a pixelilor de aproximativ 445 ppi. Ca sa fiu sincer, la ora actuala nimic nu bate dupa parerea mea ecranele AMOLED folosite de Samsung insa ecranul de pe Nexus e frumos si clar, atat cat duce si tehnologia, chiar si in soare puternic fiind destul de lizibil.
Camera principala este de 8MP facand poze la 3264 x 2448 pixeli si filmari la 1920 x 1080 pixeli. Camera dispune de OIS – stabilizare optica a imaginii care duce la poze mai clare si la video fara „tremurat”. Initial camera de pe Nexus era cam slaba si lenta insa dupa un update de firmware si unul de software, avem acum o camera buna si rapida care stie HDR, poate sa faca poze normale, panoramice, de tipul Photosphere si cu fundal incetosat (ca efectul bokeh de la dslr-uri) ca sa nu mai zic ca are si optiune, ascunsa ce-i drept, de setare a expunerii.
Camera frontala este de 1.3MP si e decenta, filmand la 720p. Ca sa mai amintesc un lucru interesant, am descoperit ca atunci cand telefonul este foarte bine fixat are o problema cu focalizarea, ceea ce ma duce cu gandul la optiunea VR (Vibration Reduction) de pe unele obiective Nikon care trebuie dezactivata atunci cand se fac poze de pe trepied. In fine, aveti mai jos cateva poze facute cu camera principala in diferite conditii de iluminare:
In materie de conectivitate, Nexus 5 este primul telefon de la Google care vine cu LTE, dar are si deja omniprezentele Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 b/g/n/ac si NFC.
Bateria este de 2300 mAh ceea ce ofera o autonomie de o zi si jumatate de utilizare medie. In practica, nu prea astept sa se consume de tot, pentru ca a doua zi il vreau full de dimineata.
SOFTWARE
Sistemul de operare cu care vine Nexus 5 este Android OS 4.4 KitKat. Versiunea la care se afla acum e de fapt 4.4.2 si deasupra ruleaza Google Now Launcher, interfata simpla si curata care imi ofera acces instant la Google Now atat din interfata cat si prin voce, de oriunde din launcher. Acest firmware a fost modificat astfel incat software-ul camerei foto, pana acum si in mod normal apartinand de firmware sa fie actualizat printr-o aplicatie din Play. Hangouts e aplicatia standard pentru a trimite mesaje sms, mie imi place destul de mult cum functioneaza.
PLUSURI/MINUSURI
Plusuri | Minusuri |
|
|
CONCLUZIE
Desi nu e cel mai bun de pe piata, nu are cel mai clar si mai curat ecran, nu are difuzoarele cele mai puternice sau camera cea mai performanta, Nexus 5 reuseste totusi sa dea clasa la o gramada de alte telefoane mai scumpe. Google a reusit sa faca un telefon foarte bun fara sa bage mana prea adanc in buzunarele oamenilor si fara sa faca rabat de la calitate. Nu e un telefon slab sau mediocru. Se misca fenomenal de bine, inca nu l-am prins sa aiba lag.
Yamasha
Depinde de aplicatiile pe care le folosesti. Eu l-am mai stresat de cateva ori. Oricum, e un telefon bun 🙂