Desi aparatele foto actuale sunt rezultatul a peste 100 de ani de evolutie, inca nu au capabilitatea de a vedea detalii si in zonele umbrite dar si in zonele foarte luminate in acelasi timp. Gen, expui poza ca sa vada norii rosiatici de la apus si e bezna pe pamant, daca expui pentru pamant atunci o sa arzi cerul si tot nu prea ai ce sa-i faci. De fapt, ar fi o metoda, sunt filtrele alea ND special gandite pentru a intuneca anumite portiuni de imagine, insa si jucariile alea costa. O idee mai la indemana pozacului de rand, e HDR. Acronimul vine de la High Dynamic Range si se refera la o tehnica de prelucrare foto care permite afisarea unei game extinse de culori cu un contrast ridicat. Atata timp cat nu se exagereaza, se pot obtine imagini foarte frumoase si naturale.
Unele aparate au functia asta direct implementata in aparat, cum e de exemplu la Nikon D5100. Aceasta functie scoate in mod automat un fisier compresat jpg asupra caruia nu prea mai avem ce-i face si sincer, dupa ce l-am folosit, nu m-a impresionat foarte mult. Totusi, acest model premite fotografierea in mod braket, iar cu 3 imagini in format RAW si procesate intr-un software dedicat HDR se poate obtine o imagine frumoasa. Ce trebuie setat in Nikon D5100?
- Se seteaza D5100 sa traga poze in format RAW. Daca nu trageti in format RAW mai degraba vindeti aparatul ca si asa e greu, complicat si aveti si un singur obiectiv, ala de kit.
- Setati camera in modul Aperture, ca sa se pastreze profunzimea de camp si sa se schimbe doar expunerea.
- Intrati in Menu, Custom Setting, selectati Bracketing/flash, apoi selectati Auto bracketing set, select AE bracketing.
- In meniul Info alegeti butonul BKT si schimbati din OFF in una din treptele de bracketing – AE03, AE07, AE10 (1 Stop), AE13, AE17, AE20 (2 Stops).
- Setati aparatul sa traga poze in rafala.
Ceea ce se intampla practic in aparat e destul de simplu. Recomand pe langa declansarea in rafala si un trepied, ca sa fie treaba buna. La o singura apasare se fac 3 declansari, la expuneri diferite, care impreuna vor fi transformate intr-o imagine HDR destul de simplu. Eu am Adobe Lightroom si plugin-urile Pik si Photomatix HDR care ambele pot exporta imaginile. E de ajuns sa le adaugati in Lightroom iar de acolo sa le selectati pe cele trei obtinute prin tehnica de mai sus si dati Export, apoi alegeti plug-in-ul. Cel de la Photomatix e mai interesant pentru ca permite exportarea imaginii HDR automat in Lightroom, de unde poate fi lucrata iar.
Desi nu sunt un fan foarte mare al editarii excesive, prelucrarea HDR e o chestie faina cand aveti diferente prea mari de lumina si detalii. Mai jos aveti 4 imagini, primele trei sunt cele obtinute prin braketing iar a patra e imaginea HDR. Poza nu-i vreo chestie, am facut-o ca sa demonstrez o tehnica. PS: Aceiasi imagine, alb negru, arata mai bine 😉