Despre Zmeu de tractiune sau Power Kites

Momentan sunt la un concurs de orientare, un sport foarte fain care implica (duoh!) folosirea hartii si busolei pentru trecerea prin anumite puncte obligatorii dintr-o anumita arie. E foarte fain, insa eu sunt incepator si inca ma gasesc in situatii cand ma pierd prin padure, pentru ca de obicei cam prin paduri sunt montate aceste trasee si eu nici nu cunosc absolut toate detaliile grafice. Ce ma ajuta pe mine foarte mult e o abilitate instinctiva de orientare si experienta mea de umblat lelea prin codrii din zona unde am crescut – Padurea Strunga, Buznea, etc cand eram pustan.

Aceasta abilitate imi permite in mare sa ma orientez doar cu harta si dupa soare, atata timp cat e vizibil, insa acum nu mai este pregatire, particip la concurs si mi-am dat seama ca panarama mea de busola model NATO care nici nu era prea rapida sau precisa in a arata directia nord, sta bine-mersi pe acasa, ceea ce m-a obligat sa trag o fuga pana la magazinul Decathlon din Ploiesti ca sa-mi iau una, macar sa nu ma pierd prin iepuris.

Ca sa fac o mica paranteza, imi place foarte mult ca in Decathlon gasesti skateboard-uri si trotinete sa te plimbi cu ele prin magazin. Revenind, dupa ce-am luat eu si un coleg ultimele busole din tot magazinul, semn ca nu eram singurii gugumeti care au venit cu mana in cursul zilei de azi, am dat si peste niste zmee de tractiune, in original numite power kites, jucarii care le-am vazut doar pe la tv sau youtube. Si pentru ca parasutismul e cam scump, iar nevasta-mea e impotriva achizitionarii unei parapante (nu cred ca-i vorba de bani, sper ca ma vrea intreg 馃檪 ) ma batea gandul sa-mi achizitionez un power kite, si sa-mi potolesc setea de adrenalina cu el. Si cand zic sete de adrenalina ma refer in principal la sarituri cu zmeul.

Un Power Kite e un zmeu care arata ca o parapanta mai mica, dimensiunile acestora variind intre 0.5m虏 si 12m虏, sunt folosite pentru tractiune pe skate-uri, zapada, apa, nisip sau pentru sarituri. Un exemplu e asta de aici.

Problema ar fi ca n-am gasit mai nimic, nici o comunitate, nu in Iasi, dar nici macar in Romania,care sa se ocupe cu d-astea, si de la care sa invat chestii de baza si-am inceput sa caut pe internet, pana am dat peste pagina asta, care e singurul loc de pe internet unde am gasit explicatii pe intelesul meu despre aceast sport. Ce-am aflat mi-a cam taiat pofta de power kite-uri:

  • Zmeele nu sunt facute pentru a sari cu ele. Da, se poate face asa ceva, insa este cam periculos si cei care le produc nu le recomanda pentru asa ceva.
  • La zmee pana in 2m虏 sunt destul de ok si nu prea te trage聽de la sol decat la viteze ale vantului de peste 7m/s. De la 3m虏 la 4m虏 聽si la viteze ale vantului peste 7m/s deja un adult e ridicat cu usurinta de la sol iar zmeele peste 5m虏 sunt considerate mari, se folosesc la viteze ale vantului de 3-4 m/s sau la vant mai puternic cu triciclete/skate-uri, etc.
  • Preturile variaza in functie de marime, de la 60 lei pana la sume de 10 ori mai mari.

Deci pentru inceput e bine sa incepi cu ceva mic, safe, si apoi sa avansezi la ceva mai puternic.

Practic, daca v-ati jucat cu asa ceva, lasati un comentariu, mi-ar placea sa aflu mai multe.

PS:O alta pagina informativa despre chestii de inceput despre power kite aici.

Leave a Reply

Acest site folose葯te Akismet pentru a reduce spamul. Afl膬 cum sunt procesate datele comentariilor tale.