Fotograf: Ce crezi ca platesti vs Ce platesti in realitate.

De fiecare data cand cineva zice ca am facut o poza faina eu glumesc in felul urmator: „Ma ajuta si camera!” dar nu e total adevarat. Desi pentru unele persoane, faptul ca pozele tale au subiectul clar si fundalul incetosat sunt semne de profesionalism, eu zic ca e doar o chestie de lentile, si nu prea de abilitate.

Acum vreo luna m-am dus la airsoft (pasiunea mea de weekend) si cu replica dar si cu D5100, sa mai trag cateva cadre pe la padure. La urma urmei, nu sunt multi oameni care au ocazia sa fotografieze subiecte cu caracter militar decat poate pe la ceremonii militare sau porti deschise. Dupa cam 15 minute de facut poze, convins ca nu o fac in aceea zi decat poze, replica mea lipsindu-i unul din cele mai importante componente si anume bateria, m-am trezit ca imi imprumuta un prieten bateria lui. In acel moment am pus aparatul foto pe modul Auto si l-am dat pe mana unui alt prieten care venise fara replica, sa faca el poze, poate apar si eu prin ele. (Stiti vorba aia, fotograful nu are poze si frizerul e mereu netuns)

Dintre toate cadrele care le-a surprins (peste 50) cu greu am ales 2, si alea cu o ingaduinta le-am trecut prin Lightroom, problemele principale fiind de incadrare si focalizare. Aveti mai jos cele doua poze, prima e foarte frumos focalizat copacul insa tipul cu doua arme venind spre respawn se vede ca prin ceata, iar in cea de a doua, parca imi iese (eu is in poza) un trunchi de copac din ceafa.

Deci focalizare si compozitie. Cu Nikon D5100 plus Tamron 70-200 care o fi o sticla third-party dar e de nota 10. Echipamentul nu e de vina, uitati mai jos poze facute de mine doua saptamani mai tarziu, cu acelasi setup.

In fine, ce vroiam sa zic e ca un fotograf nu e doar un tip cu o camera, si degeaba pui o camera profesionala in mana unuia care nu are habar sa o foloseasca, pentru ca atunci cand platesti un fotograf, platesti de fapt:

  1. Un tip care sa faca fotografii o anumita perioada de timp.
  2. Aparat foto + lentile + lumini + carduri + pc si o gramada de alte nimicuri care costa si nu dureaza o vesnicie.
  3. Timpul si munca depusa pentru a invata sa foloseasca tot echipamentul rapid, sigur si cu rezultate care sa placa.
  4. Timpul si munca petrecuta pentru livrarea produsului final (editare Lightroom, dvd-uri personalizate, album, etc)
  5. Costuri legate de reclama, site, promovare, etc
  6. Costurile legate de viata omului care face fotografie – mancare, cazare, haine, facturi, impozite, etc

Crezi ca un fotograf cere mult pentru munca ce o face? Cheama un prieten cu o camera, sa vezi cum se schimba datele problemei.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.