Cerinte de bun simt adaptate anului 2015 pentru echimpament militar.

Numai eu stiu de cate ori m-am gandit sa fac un dosar in care sa scriu niste idei, sa fac niste schite, sa vin cu niste propuneri pentru schimbarea echipamentului militar pentru armata romana. Ceea ce se vede la defilari este okay, pentru ca oamenii aia au uniforma cea mai buna si o pusca cu un incarcator. Insa cand e vorba de echipare pentru lupta si dislocare, se schimba un pic treburile, pentru ca e nevoie de alte zeci de kilograme care trebuie asezate in asa fel incat sa stinghereasca cat mai putin miscarea celui care le cara, iar pentru unele materiale din dotarea militarului, mai exista si nevoia de a fi usor de utilizat si la indemana, ceea ce la momentul actual, sa-mi fie cu iertare dar nu prea este. O sa incerc in randurile urmatoare sa comprim toate ideile mele despre echipare si echipament intr-o lista mica si usor de inteles, poate o minte luminata o s-o citeasca si o sa o ia in serios, si-o sa faca ceva echipament de calitate, care sa fie purtat cu usurinta, mandrie si incredere:

  1. Tot, dar absolut tot ce inseamna echipament militar trebuie regandit de la zero. La momentul actual se incarca totul pe centura ca acum 60 de ani, cu o uniforma care pastreaza linii de design de acum 20 si n-a fost gandita pentru modul de transport pe centura sau pe dedesubtul vestelor balistice, cu un rucsac care nu-i deloc ergonomic si te dezechilibreaza, etc, etc. Cand zic tot, ma refer la bocanci, imbracaminte, protectie pentru anotimpul rece, armura, rucsaci, buzunare pentru incarcatoare, statii, casca, etc. Nu o sa intru in detalii despre calitatea materialelor ca asta se subintelege.
  2. Un singur camuflaj, adaptiv, si pentru tara noastra, dar si pentru zone mai aride e de preferat din cauza aspectelor financiare. Plus ca oameni mai interesati de bunastarea trupelor au trecut pe Multicam si variatiuni alte acestuia. N-ar strica sa copiem ce au ei, si ca material, si cumufaj sau croiala.
  3. Renuntati naibii la epoletii de pe umar ca sa-i puneti in piept, renunatati la nasturi, folositi velcro si fermoare, renuntati la camasi si faceti o bluza cum sunt combat-shirt-urile, sistem de prindere modular Molle pe rucsaci, veste si alte jucarii.

Ieri am dat peste un articol din Revista Fortelor Terestre despre exact acest aspect. Il gasiti aici. Si fara sa fiu hater, dar o sa subliniez cateva chestii:

Ce-am vazut m-a bucurat, in mare. Camuflajul pixelat e clar adaptat pentru padurile noastre, codru-i frate cu romanu, insa trebuie alt camuflaj pentru desert, deci cheltuiala dubla. Not good.

„Primele costume pe care le-am realizat le-am purtat chiar noi, la mai multe tipuri de activităţi”(…)”Costumul este acum în faza de testare la beneficiar” – ne-a spus în final căpitanul dr.ing.Cornel Todirică – după  care vom primi un feedback ce se va transpune în prototipul costumului.

Tare-s curios cine-s beneficiarii si ce parere au.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.