Scriu aceste randuri in timp ce pe un alt monitor ma uit la live-ul cu Starship SN9 care ar trebui sa zboare pana la o altitudine de 10km si apoi sa aterizeze inapoi, in siguranta, pe picioarele ei.
Cand eram eu pustan si devoram cartile SF care se gaseau la biblioteca comunista din comuna, majoritatea copertilor erau decorate cu siluetele unor rachete, aterizate pe lumi straine, pe ampenaje. Arata misto din punct de vedere grafic, si altfel transmiti ideea de calatorie si explorare a unor alte corpuri ceresti folosind imaginea unei rachete decat cu imaginea unei capsule sau modul.
Luati in considerare ca in momentul cand citeam eu cartile alea, prin 1995, aveam si ceva cunostinte tehnice, eram la curent cu tehnologia care era disponibila in programele spatiale rusesti si americane. Rachetele erau de unica folosinta, boosterele ardeau la reintoarcerea in atmosfera si se pierdeau in ocean. Space Shuttle si varianta ruseasca copiata de la americani Buran plecau in spatiu ca o racheta si se intorceau ca un avion. Desi imaginea cu rachetele aterizate cu varful in sus era omniprezenta, eu stiam ca e o minciuna si ca asa ceva nu se poate.
Fast-forward pana in februarie 2018 cand o companie privata numita SpaceX a demonstrat ca se poate de fapt ca niste boostere sa ajunga pana in spatiu, sa se intoarca si sa aterizeze in siguranta, gata de a fi refolosite. Chestiile astea nu aterizeaza doar pe pamant ci si pe barje automatizate in mijlocul oceanului.
Dar asta nu e tot, SpaceX lucreaza acum la Starship (detalii pe site-ul spacex.com), o hardughie care poate cara peste 100 de tone in spatiu, cu un diamentru de 9 metri si o inaltime de 120m, care este capabila de acelasi lucru, dupa cum puteti vedea in clipul de mai jos.
Desi testul precedent, numit SN8 a rezultat in explozia Starship, aceasta si-a indeplinit obiectivul, fiind primul vehicul spatial de aceasta magnitudine care e capabil de coborare controlata aerodinamic si manevra de intoarcere pentru aterizare, deschizand noi posibilitati in aterizarea pe suprafete neamenajate, cum ar fi pe Luna sau Marte.
Eu stiam ca nu se poate, dar lucrul asta nu l-a spus nimeni lui Elon Musk. Astazi e Starship SN9 Flight Test, si il puteti urmari live aici, direct din Boca Chica, Texas.