Si-a schimbat sotia telefonul, si dupa ce-am cautat cel mai okay inlocuitor cu un pret maxim de 900 de lei, am ajuns intr-un final la Motorola One Fusion +, un telefon midrange a producatorului american Motorola Mobility care dupa ce-a trecut prin mainile Google in 2011 a ajuns sa fie detinuta de catre Lenovo in 2014. Motorola se distinge de restul producatorilor de telefoane mobile care folosesc Android prin folosirea unui sistem de operare curat, foarte aproape de cel stock si o autonomie foarte buna a bateriei. Se gaseste la MediaGalaxy la pretul de 899 lei.
Pachet
Telefonul asta vine in doua variante de culoare, Twilight Blue si Moonlight White. Si ambele vin intr-o cutie de culoare albastru inchis care arata cam asa:
Primul lucru pe care il vezi cand deschizi cutia este telefonul acoperit cu folia de fabrica si bagat deja intr-o husa de protectie transparenta.
Imediat sub telefon se afla un „plic” care contine manualul de utilizare, o carticica cu informatii juridice de siguranta si reglementare si nu in ultimul rand, pin-ul pentru sertarasul SIM. Sub „plic” se afla incarcatorul si cablul de incarcare/date. Incarcatorul are puterea maxima de 18W si este brand-uit TurboPower care este de fapt un alt nume pentru quick charging, fast charging, adaptive fast charging, etc. Cablul este un simplu USB-A to USB-C si are un pic sub 100 cm.
Hardware
Revenind la telefon, acesta este un telefon mid-range, special facut pentru tarile din Europa de Est, destul de masiv, cu dimensiuni de 162.9 x 76.4 x 9.6mm si 210g, desi in afara de ecranul 6.5 inch IPS LCD complet, fara taieturi, decupari, acoperit cu sticla Gorilla Glass, acesta este construit din plastic. Pe marginea telefonului gasim in partea de sus camera frontala de tip POP-UP motorizata de 16MP, f/2.0, o solutie inginereasca care lasa un ecran complet, asa cum am zis mai sus dar care ii scade proprietatile de rezistenta la apa. Camera iese doar in momentul cand este selectata din aplicatie si se retrage singura atunci cand telefonul simte ca este scapat.
Urmeaza fanta difuzorului pentru convorbiri, si locasul cartelelor SIM si/sau microSD.
Imediat, inspre coltul dreapta sus se afla senzorul de proximitate iar pe partea laterala dreapta a telefonului avem 3 butoane hardware, primul de sus fiind dedicat pentru Google Assistant, urmand cel de volum si cel de pornire. Butonul dedicat pentru Google Assistant are 4 puncte profilate iar cel de pornire are un model zimtat, fiind usor de recunoscut la atingere.
In partea de jos se afla mufa USB-C, fanta pentru microfon si mufa jack 3.5 audio.
Pe partea din spate avem 4 camere, de sus in jos fiind cea super-angulara 8MP f/2.2, camera principala 64MP, f/1.8 apertura, camera macro 5MP, f/2.2 si ultima fiind de mare profunzime 2MP, f/2.2. Langa camera super-angulara se afla LED-ul blitz si pe mijloc in partea de sus, marcat de logo-ul Motorola, se afla senzorul de amprenta.
La interior lucreaza un cip Snapdragon 730 si un GPU Adreno 618, 6GB de RAM si 128GB memorie interna, care poate fi expandata prin folosirea slotului microSD. Tot la interior avem un tunner FM care necesita doar o pereche de casti (care nu sunt incluse in pachet) si o baterie de 5000mAh. Bateria tine foarte mult, telefonul a venit cu 80% baterie luni si joi, patru zile mai tarziu inca avea 21% baterie in conditii de folosire normala, cu apeluri, aplicatii, youtube, netflix, etc.
In materie de software, Motorola One Fusion + vine cu o versiune foarte apropiata de stock Android 10 cu cateva imbunatatiri aduse de inginerii de la Motorola, cum ar fi gesturi pentru activarea unor functii, egalizator pentru sunet, etc. Tot pre-instalat se afla o aplicatie care poate personaliza la un nivel de baza interfata, gen forma icoanelor, culoarea lor, etc.
Concluzie
Probabil unul din cele mai bune telefoane din clasa sa, cu doua mari avantaje – stock Android si autonomia enorma, asta daca puteti trece peste faptul ca e oarecum masiv si facut din plastic. Ofera destul de multe pentru pretul sau.