La fel ca Socrate care stia ca nu stie nimic, asa si eu, nu ma consider super destept, dar parca nici nu pun botul chiar la tot ce se arunca prin internet si alte surse media la mine.
Google Reverse Image Search (1) sau actualul Google Lens e una din primele chestii basic cand vrei sa vezi istoricul unei imagini. Incearca sa faci niste experimente pe baza asta. Exista pe internet poze cu Ariana Grande in tzatzele goale. Suna veridic? Sa vedem…suntem in 2022, nu mai este ceva chiar asa wow, adica lumea merge uneori topless la mare. Poate o fi chiar Ariana, pe o plaja, si-un paparazzi i-a facut o poza cu teleobiectiv de ala de Discovery Channel foloseste pentru cu documentarele cu manguste.
Poze cu Ariana Grande in timp ce face sex, cadrul fiind iluminat cu proiectoare profesionale dar fara gust estetic? I’m not fucking buying it. Si raspunsul corect e la o cautare distanta. Serviciul asta te poate duce de multe ori la originea imaginii, de multe ori realitatea fiind alta fata de ultimul context in care a aparut fie ca este vorba despre deep fakes, persoane care seamana, alaturari de clipuri, scoatere din context, etc.
Sunt anumite momente in viata cand intri pe NOTAM-urile de la Romatsa, (2)si vezi acolo niste zone noi, si dai click si citesti chestii gen:
E aproape poetic sa vezi ca NATO si in special americanii sunt pe felie pentru un posibil Article 5. Dar devii curios, si deja intri in alte chestii, ca pe langa ce afli de la Romatsa despre chestii planificate, o sa poti verifica real-time zborurile care au transponder-ul activat, si incepi sa vezi chestii la care se uita majoritatea, si ba e un AWACS, ba e o drona, ba niste sigint, care zboara cand se intampla chestii sau fix atunci nu. Au si aplicatie dar aici se poate intra pe site – flightradar24.com. (3)Si bonus, varianta maritima, care imi arata ambarcatiuni navale Marine Traffic.(4)
Twitter (5) cu o cautare pe hash-tag-ul pe care il vrei tu, sau alegi ceva ciudatel in tranding. De exemplu, acum este mai pe la urma trending-ului in Romania, ceva referitor la Transnistria. Datorita faptului ca e mult mai bine structurat pe partea de actualizari si stiri rapide, aproape instante, pot sa subliniez ca este mult mai folosit in afara tarii mele pentru stiri si anunturi. Faptul ca e achizitionat de Musk nu ma incalzeste cu nimic, utilizatorii si algoritmul twitter inca fac reteaua aia o chestie okay pentru ce imi trebuie mie.
Google Fucking Earth Pro. (6) Man, this software is on fire! Harti, perimetre, imagini satelitare. E superb faptul ca ai acces la imagini de calitate foarte buna din satelit, unelte de masurat distante, arii, adaugat granite si o gramada de alte chestii misto.
O alta unealta foarte importanta e ceva care sa puna intr-o forma lizibila informatiile existente in EXIF , cum ar fi acest viewer online – metadata2go, (7) pentru diferite imagini. Pentru imaginea de mai sus, de exemplu, printre altele apare si textul „OpenAI–ImageGeneration–generation-2aR9KbqysplVJaIW2dGG4iaq”. Si da, de ceva timp experimentez cu DALL-E 2 (o inteligenta artificiala ) pentru a baga imagini in articole.
Daca mai aveti vreo chestie interesanta pe care nu am amintit-o in aceasta lista, va rog sa impartasiti cu noi printr-un link in comentarii.