Facebook si Instagram fara reclame, contra cost!

Va mai aduceti aminte de I Am Rich? In 2008, un developer a publicat pe App Store o aplicatie care nu facea nimic decat sa afiseze textul „I am rich, I deserve it, I am good, healthy & successful”. Aplicatia costa 999.99 US si inainte de a fi scoasa cu japca din App Store o zi mai tarziu, s-a vandut de 8 ori, de 6 ori in SUA si de 2 ori in Europa.

In cazul in care nu stiati, in SUA cei de la Meta (adica Facebook, Instagram, Whatsapp) au lansat inca din martie 2023 un abonament pentru utilizatori verificati, o bazdaganie de bifa albastra, la fel cum a facut si Elon Musk cu Twitter, acum X. Chestia asta cu bifa e fix ca aplicatia I Am Rich, dar transpusa in context social media.

Modalitatile prin care gigantii tech si retelele de socializare fac bani in majoritatea cazurilor sunt reclamele targetate. Vorba aia, daca un serviciu e gratuit, inseamna ca produsul vandut esti chiar tu, utilizatorul. Asa ca, pentru a ocoli unele dispozitii legale legate de protectia informatiilor personale instituite de Uniunea Europeana, dar si fara a pierde bani, cei de la Meta se gandesc sa introduca un abonament pentru Facebook si/sau Instagram fara reclame. Acuma vine partea interesanta, pretul abonamentului ar fi de 10 euro pentru accesarea platformelor de pe PC-uri, si 13 euro pentru cei care vor retelele de socializare fara reclame de pe dispozitive mobile. Pe luna. Diferenta de abonamente dintre PC si mobile vine din diferenta destul de importanta de date care se pot culege de pe un mobil si de pe un PC.

Si pe bune, sunt constient ca spre asta ne indreptam, o sa traim intr-o lume bazata pe abonamente, si nu doar la utilitati, la sala, la servicii, etc. BMW a incercat sa vanda abonamente pentru incalzirea in scaune. Pana mea, si eu platesc abonament la Adobe ca sa folosesc Lightroom si Photoshop, la Microsoft pentru Office, sau la Xbox, Youtube si Spotify. Adica dau bani pentru a folosi niste unelte sau pentru a consuma media. Pot sa-mi justific mie aceste cheltuieli pentru ca nu am alternative multumitoare, sau pretul e decent, sau e o chestie pe care o folosesc si eu si familia.

Dar sa dau bani pentru retelele sociale? La varsta mea, si luati in considerare ca inca nu ma consider batran, am prins vremea cand se agata pe mIRC. Am asistat la ascensiunea si disparitia a Yahoo! Messenger, a MySpace, hi5, Foursquare, Google+ si inca vreo cateva. Am trait fara social media, si o sa continuu sa o fac in cazul in care o sa trebuiasca sa platesc mai mult decat m-ar costa o cafea.

Tu ai plati asa ceva? Si daca da, de ce?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.