Lipsa de profesionalism in jurnalism

Este o vorba referitoare la acuratetea informatiilor din ziare care suna cam asa:

Tot ce scrie in ziare este absolut adevarat, cu exceptia putinelor cazuri cand stii chiar tu cum s-a intamplat de fapt.

E un pic rautacioasa afirmatia, dar in multe cazuri adevarata, pentru ca se cauta senzationalul, si se face din tantar armasar, si treaba asta cu deformarea adevarului de dragul audientei afecteaza toate ramurile jurnalismului.
Si daca pot sa inteleg cumva ca un jurnalist este (oarecum) constrans sa scrie prostii de catre sefi ca altfel isi pierde serviciul, nu o sa pot sa inteleg pe cei care nu acorda un minim de 10 minute de documentare. In zece minute de stat pe internet ai timp sa-ti verifici sursele, si sa poti incropi un articol, daca nu de calitate, macar care sa nu contina prostii de care sa-ti fie rusine mai tarziu.
Anul trecut, iRealitatea se facea de cacao cu un articol despre aplicatii pentru telefoane mobile. Ieri, in timp ce cautam informatii despre data la care se sarbatoreste Ziua Portilor Deschise la Batalionul 151 Infanterie Lupii Negri, am dat peste un articol vechi de un an de zile care de fapt e o transcriere a unei stiri difuzate pe canalul TeleM. Iata doua fragmente:

Zeci de elevi au admirat armamentul de infanterie si artilerie, au putut urmari un film cu activitatile militarilor si au vizitat sala de traditii a unitatii.

Nimic de comentat aici. Totusi, situatia se schimba imediat:

Armamentul din dotare a fost luat cu asalt de catre cei mici. Copii au tras cu pistolul, mitraliera si s-au urcat in tancuri.

Nici un copil n-a tras vreun cartus dintr-un pistol sau mitraliera, evar, that day! Si tancuri nu exista la Lupii Negri, ca-i batalion de infanterie, si batalioanele de infanterie nu-s dotate cu tancuri. Si plus de asta, eram si eu pe-acolo si-am vazut cu ochii mei…S-au catarat pe TAB-uri, da. Dar de la TAB la tanc, e un pic de mica mare diferenta.

Cam atat despre profesionalismul unor jurnalisti. Uite d-aia citesc eu bloguri si n-am incredere in ceea ce scrie prin ziare sau se prezinta la televizor. Voi mai credeti?

Apropo, stiati ca stirea zilei e aia cu baba neviolata calumea? Video aici.

Latest Comments

  1. Cipri.S 5 aprilie 2011
  2. Iasi 9 aprilie 2011
  3. Mack 9 aprilie 2011

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.