Una din putinele legi destepte este RCA (P)

Eu n-am masina inca, da’ de ceva vreme m-am plimbat foarte mult cu masina unui prieten, si inevitabil am mai furat ceva meserie, la modul teoretic, ca de invartit „covrigul” n-am mai invartit de prin 2008 cand am facut scoala de soferi. Tin sa precizez ca in Pascani, ca daca o faceam in Iasi poate acum aveam si eu carnet…poate.

Una din discutii, a fost despre RCA, asa numita asigurare de Raspundere Civila Auto, si-am ramas foarte surprins cand am aflat de la el ca e una din cele mai destepte chestii din toata legislatia romaneasca.

Orice posesor de autoturism e obligat prin lege sa-si faca RCA (spre deosebire de CASCO) iar pretul acestor asigurari rca difera in functie de anumiti factori, conteaza de exemplu proprietarul (daca-i persoana fizica sau juridica, daca-i pensionar cu Lastun sau pustan cu Q7, daca persoana e sanatoasa tun sau ii lipseste vreun membru (si nu al familiei), daca-i de la tara sau din capitala, etc.

Cu alte cuvinte, daca prezinti risc o sa platesti mai mult, iar daca esti un sofer model, fara accidente sau incidente in trafic o sa platesti mai putin, lucru care mie mi se pare genial ca este implementat in conditiile in care nu reuseste introducerea impozitarii pe acelasi principiu.

Deasemenea, pretul aceastei asigurari difera si de la companie de asigurari/broker asigurari si sa caute cel mai bun pret, mai ales ca exista pe internet tot felul de aplicatii de calcul rca, care iti arata imediat care-s preturile. Eu de exemplu mi-am calculat cam cat as da pentru 12 luni de RCA, pentru masina care mi-as dori s-o conduc (mi-am zis sa fiu realist si mi-am ales un VW Golf 4 in loc de Lamborgini Reventon) si am gasit preturi intre 450 si 1100 lei.

Deci, pentru 5 minute pierdute in fata calculatorului s-ar putea sa economisiti chiar si 500 de lei. Si accidente se mai intampla…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.