Sfarsitul lumii asa cum il vad eu

Pentru ca anul 2012 este deja pe final si sfarsitul lumii ar trebui sa fie foarte aproape m-am gandit sa scriu un articol pe aceasta tema. Sfarsitul lumii poate surveni din mai multe cauze care nu le voi trata pe toate in randurile urmatoare pentru ca sunt destul de multe si acest subiect merita rumegat in cercuri restranse de prieteni betivani in jurul unei caldari cu vin, a 5 sticle de bere la PET si/sau la o kila de tuica si doua-trei pachete de tigari. Pentru ca, indiferent de ce ar crede consoartele noastre ca fac „baetii” cand se imbata, noi o ardem cultural, discutiile alunecand deseori in sfera metafizicii, stiintelor oculte, religiei, fizicii nucleare si asa mai departe.

Pentru ca suntem deja pe cale sa devenim foarte tehnologizati, atat de dependenti de binefacerile petrolului si curentului electric eu zic ca daca-i sa ne pierdem titlul inca nedisputat de specie dominanta pe aceasta planeta atunci o sa fie din cauza faptului ca o foarte mare parte din populatia globului n-ar rezista la o chestie super simpla ca lipsa curentului.
Albert Einstein a zis o chestie care suna cam asa:

I don’t know what weapons will be used in world war three, but in world war four people will use sticks and stones.

Cei care au urmarit serialul Stargate SG-1 probabil au vazut si isi aduc aminte momentul cand Thor, un extraterstru de tip Roswell foarte simpatic, apartinand unei rase foarte avansate numite Asgard cerea ajutorul echipei SG-1 pentru a-i ajuta sa scape de un dusman care nu putea fi distrus cu tehnologia lor (arme energetice, lasere and shit) dar care era usor de pus la punct cu shotgun-uri si arme de asalt, arme foarte primitive. Dar sa revenim.

Situatia in care toate chestiile electronice din lume ar cadea (de la peacemakere la sateliti de comunicatii and so on) poate aparea in doua situatii:

  • EMP – Puls Electro-Magnetic
  • Radiatie solara/explozie supernova

In primul caz ma indoiesc ca o civilizatie superioara o sa ajunga la noi in ograda si o sa apese butonul magic care o sa ne lase fara Facebook si iPhoane dar situatia in care China (nu arunc cu piatra, dau doar un exemplu) considera ca e prea mica pentru toata populatia cu ochi oblici si o sa porneasca un razboi de cucerire utilizand cele 240 de focoase nucleare de care se stie (personal cred ca dispun mai multe) cam asta o sa se intample.

In al doilea caz, e de ajuns ca un solar flare (habar n-am cum se numesc in romana, dar suna destul de bine si asa) in loc sa se prabusesca sub efectul gravitatiei inapoi pe soare, sa loveasca (dureaza 2-3 zile pana ajung pe Terra deci o sa stim din inainte ca am incurcat-o) planeta noastra si nimic electronic nu va mai fi functional.

Aceste solar flares sunt de fapt jeturi de energie de 6 × 1025 joules sau echivalentul a 160,000,000,000 megatone de TNT care contin electroni, ioni si emisii de radiatii in toate frecventele, de la unde radio pana la radiatii gama. De fapt, noi suntem bombardati zilnic de astfel de fenomene insa acestea sunt de mica amplitudine, nimeresc pe langa planeta noastra, plus ca Terra e aparata de campul electromagnetic si totul se reduce la radare si comunicatii bruiate sau aurore boreale. Tot ceva de genul asta se intampla in cazul supernovelor, care sunt de fapt stele care explodeaza. Desi nici o supernova n-a fost observata din 1604, astfel de explozii sunt mai dese decat ati credea, si se intampla in galaxia noastra cam o data la 50 de ani. Toata chestia e sa se afle la mai putin de 300o de ani lumina de Pamant pentru a ne afecta.

Dupa o perioada foarte scurta in care s-ar epuiza haleala si medicamentele din magazine, ar trebui sa ne intoarcem in urma cu cateva secole, insa fara sa fim obisnuiti sa traim in acea lume.

Cati dintre voi v-ati pierde slujbele daca n-ar mai exista curent electric? Cati ar mai sti cum sa supravietuiasca intr-o lume care nu mai produce nimic si nu mai poate comunica? Cati dintre voi stiti sa faceti focul fara chibrituri? Cati dintre voi sunteti capabili sa vanati pentru a manca?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.