Analizele si donarea de sange

Zilele trecute, am fost rugat de un prieten sa donez niste sange pentru o ruda care urma sa sufere o interventie chirugicala. Eu n-am stat nici o zi in spital, cu exceptia a vreo 4 ore cand am ajuns cumva din vina mea, si n-am de gand sa va povestesc. Am acceptat imediat, desi nu o mai facusem niciodata. N-am nici frica de ace sau sange, singura idee care ma ingrozeste e un ac infipt live, fara anestezie, in inima cum a facut Nicholas Cage in The Rock, in gat sau in ochi.

M-am prezentat si cu dorinta de a ajuta un om in nevoie, dar si de a-mi afla grupa sanguina si dupa toata experienta pot spune ca nu-i asa de rau. Sa fiu sincer, acul ala de la punga de transfuzie e cam gros si lung, si nu chiar confortabil nici cand e infipt, nici cat e in vena, nici dupa. Dar trece, nu-i bai. Dupa procedura te simti un pic cam light, si e posibil sa te ia cu lesin, dar eu n-am suferit de chestii d-astea, am plecat pe picioarele mele acasa.

Printre avantaje (nu ma refer aici la bonurile de masa si liberul de la serviciu) se numara cica imbunatatatirea santatii, sangele fiind improspatat creste imunitatea iar riscul de paralizie si accident vascular se reduc cu 30%. Oricum nu cred ca eram eu pasibil de chestii d-astea. Un alt lucru foarte okay este se pare si faptul ca organismul se obisnuieste cu „socul” de a pierde mult sange (la o donare fiind vorba de 450ml) ceea ce iti va pregati corpul in cazul in care – doamne fereste – vei suferi un accident cu pierderi de sange.

Dar, pentru ca exista si un dar, experimentat pe pielea mea, ma rog, pe sangele meu, analizele nu mai ies chiar cum ar trebui in perioada imediat urmatoare. Eu am fost nevoit sa-mi fac niste analize complete 4 zile mai tarziu de la data donarii si unele chestii nu prea ies okay:

 • In primul rand e vorba de tensiune. Lipsind aproape jumatate de litru, e clar si de la sine asteptat presiunea in sistemul circulator e mai mica, pana cand isi revine, esti „pe pana”.
 • In al doilea rand, e vorba de glicemie. Aia de la trasfuzii o sa-ti recomande sa mananci, sa te hidratezi, etc. Grija mare, pentru ca orice chestie dulce se va dizolva intr-o cantitate mai mica de sange, ducand la falsa impresie de hiperglicemie.

PS: Scriu chestiile astea din perspectiva unui om sanatos tun, cu vagi cunostinte medicale obtinute de pe internet si din Dr. House. Intotdeauna consultati un specialist, ceea ce eu nu sunt!

Latest Comments

 1. acsel 24 ianuarie 2013
  • Mack 25 ianuarie 2013
 2. Alexandra Bohan 25 ianuarie 2013
  • Mack 25 ianuarie 2013
 3. Lady bug 9 februarie 2013
  • Mack 9 februarie 2013
 4. Lady bug 9 februarie 2013
  • Mack 9 februarie 2013
 5. Pingback: Am donat sânge. Hai și tu! | acsel.ro 17 decembrie 2013

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.