Producatorul de telefoane mobile Nokia, dupa 14 ani de stat in topul vanzarilor dar si perceptiei maselor de cumparatori ca cel mai bun brand de pe piata, a fost detronat acum cativa ani de
catre Samsung, dintr-un singur motiv: a pierdut un tren numit speranta Android OS, nealaturandu-se in 2007 la Open Handset Alliance, un consortiu de producatori de software, hardware si operatori de telefonie. Au crezut ca lumea o sa continuie sa puna botul si banii in telefoane mobile colorate si smartphoane cu un sistem de operare invechit. Si n-au pus, ca iPhone deja aparuse si tot mai multi isi doreau ecrane touch, aplicatii si jocuri pe ecrane mari si ieftine.
Asa au intrat pe scena Samsung, HTC, Sony, LG, Motorola in SUA si ceilalti. Ceea ce este interesant e ca si ceilalti producatori de telefoane care folosesc Android OS au acum aceleasi probleme care le are Nokia, chiar daca au pariat de la bun inceput pe sistemul de operare castigator. Serios vorbind, desi HTC scoate telefoane superbe, cu un finisaj de nota 10 si un launcher custom (fostul Sense, actualul BlinkFeed) mult mai bun si mai util ca altele, pierde teren pe zi ce trece. Sony, care s-a ridicat foarte tare intr-o perioada cu telefoanele branduite W de la Walkman, are acum doar 3.8 procente de market share. Alt producator, si anume LG, care inoveaza in mod constant si scoate jucarele de foarte buna calitate, inclusiv ultimele doua telefoane Google – Nexus 4 si Nexus 5, e tot prin coada clasamentului. Niste reprezentanti Nokia ar fi afirmat ca decizia de a merge pe sistemul de operare Windows Phone, ajuns acum la versiunea 8.1, a fost luata tocmai pentru a nu ajunge in situatia in care se afla HTC, Sony sau LG.
Nu aveau exclusivitate pe platforma Windows (am vazut cateva HTC-uri dragute si mai cochetase si Samsung prin seria Ativ) si probabil nici nu o sa aiba vreodata, daca Windows Phone se dovedeste a fi o platforma viabila. Poate ati vazut sau auzit de faptul ca inainte de a fi cumparati de catre Microsoft au lansat Nokia X, impreuna cu X+ si XL, 3 telefoane cu sistem de operare Android, o versiune foarte modificata de fapt, fara chestiile esentiale – serviciile Google – care fac din android os o platforma preferata de o gramada de lume. In 2010, cu 4 ani inainte de lansarea acestor terminale mobile, Anssi Vanjoki afirma intr-un interviu pentru Financial Times ca lansarea de catre Nokia a unui terminal cu Android OS e ca actiunea unui baietel finlandez care se pisa pe el pentru a se incalzi intr-o iarna friguroasa. Pentru cine nu a inteles, nu se merita investitia intr-un avans care nu are cum sa dureze. Ei bine, patru ani mai tarziu au facut-o, insa personal nu cred ca va avea succes.
Totusi cum sa faci bine ca sa nu fie rau sa nu para ca totusi regreti deciziile care din lider de piata te-au dus in pragul vanzarii si pierderii brandului? Schimbi interfata default in FastLane, ceva ce seamna foarte tare cu livetiles-urile din Windows Phone, apoi faci reclame care dau de inteles ca doar aplicatiile sunt android, nu tot sistemul de operare care il folosesc, dupa cum se vede in imaginea de mai jos.
Parere proprie si personala? Timp si bani pierduti pe un terminal care vrea sa profite de mostenirea Nokia si de libertatea Android. Problema e ca exact cei care o sa-l cumpere o sa-i faca reclama proasta, pentru ca majoritatea o sa fie utilizatori de Samsung, HTC, Sony sau LG, care deja sunt cu mult peste Nokia X si versiunea lor modificata de sistem de operare.