ElementaryOS portabil

Am gasit prin casa un stick de 16GB mic si metalic pe care nu-l foloseam la nimic deosebit si mi-a nazarit sa-mi pun ceva linux frumos pe el si sa-l fac un sistem de operare portabil, de pus la chei, cu parola si criptat.

Aparent elementaryOS nu prea vrea sa se foloseasca de permanenta prin casper-rw asa ca dupa un pic de sapaturi am gasit o solutie care merge.

Se instaleaza Virtual Box, se porneste elementaryOS in Virtual Box cu drepturi de acces la un stick si se instaleaza pe acesta. Eu am avut stick de 16GB pe care i-am impartit in doua partitii ext4, 10Gb pentru root si restul pentru /home. MBR-ul tot pe stick, ca sa fie treaba buna.

Fara partitie swap pentru doua motive (cand am ales prima data sa-i fac si partitie swap a crapat instalarea iar al doilea motiv e ca un stick usb se duce la vale mult mai repede daca e folosit la modul asta)

Instalarea dureaza o vesnicie (a se citi peste 60 de minute) insa la final se obtine un stick bootabil cu o distributie frumoasa si perfect functionala, care are din start player video, audio, browser, client email si un magazin de aplicatii gratuite.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.