Diferenta dintre un router normal si unul gigabit.

Foloseam internetul de la RDS de cativa ani buni, cel prin cablu UTP, si am fost tot timpul foarte multumit de vitezele obtinute. De fiecare data cand ma duceam pe la cel mai apropiat sediu RDS eram invitat sa imi fac upgrade gratuit la conexiune prin fibra optica, dar am refuzat de fiecare data. Acu’ vreo luna cand am fost sunat de cineva si am fost intrebat cand sunt disponibil pentru schimbarea conexiunii.

Intre firul care intra in casa si PC aveam un router wireless Asus care m-a servit cam 4 ani dar care, dupa trecerea pe fibra imi sugruma viteza de internet. Nu stiam exact si cat de mult, asa ca imediat ce am gasit un router gigabit convenabil am facut si niste teste de viteza.

Fac o paranteza, daca vreti sa alegeti un router gigabit de calitate exista un articol scris de nwradu, articol actualizat in fiecare an, cu cele mai performante modele. Eu am ales cea mai ieftina solutie de acolo, un router wireless TP-LINK Archer C5 V4.0 AC1200 care se gaseste acum la emag la 159 de lei. E misto, are retea wireless de mare viteza, plus conexiune USB pentru NAS-uri.

Asus RT-N12D1

TP-LINK Archer C5 V4

Dupa cum se poate vedea in cele doua imagini de mai sus, diferenta este este destul de mare, cel putin pe partea de download. Abonamentul este cel mai mic, Fiberlink 300 unde viteaza este limitata. Am obtinut si valori mai mari, de download/upload sau ping-uri mai mici, folosind servere mai apropiate de orasul meu, sau la alte ore, dar aceste valori sunt destul de generice.

Screenshot cu viteza la abonamentul Fiberlink 1000

Trebuie sa mai amintesc faptul ca desi se poate conecta un PC direct din echipamentul livrat de cei de la RDS, ba chiar are si wireless, insa eu recomand sa ascundeti retelele wirelss si sa schimbati parolele de access, pentru ca fiind generice, acesta poate fi accesat foarte usor de catre altcineva rauvoitor si sa folositi un router wireless asupra caruia aveti control total.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.