How to: Harti de calitate mare.

Am ajuns in situatia unde am nevoie de imagini din satelit si am doua mari probleme. Nu am nici satelit, si nici nu imi permit sa inchiriez unul.
Dar, cu un pic de munca si un pic de inteligenta, am gasit solutii pentru a obtine fisiere jpeg de calitate foarte buna, in mod gratuit, folosind doua unelte care la prima vedere nu au legatura.

Google Earth Pro

Google Earth Pro are optiunea de a exporta fisiere jpeg la rezolutii destul de mari (in cazul meu 4800×2916) insa daca vreti calitate si detalii ca si cum ar fi vazute de la o altitudine de 3-4km, dar si pe suprafete mari o sa trebuiasca sa recurgeti la anumite trucuri.

Incepeti prin a face rost de imaginile din Google Earth Pro. Pentru calitate maxima, Tool > Options iar la tabul navigation alegeti Do not automaticallly tilt while zooming. Asta ajuta sa aveti imagini cu unghi de 90 fata de verticala. La 3D View, setati True Color 32 bit, Anisotropic Filtering la High, Antialiasing la High si restul la ce vreti voi.

Penultima iconita de sus este cea de Export, unde veti putea alege Styling (legenda, etc) dar si rezolutia imaginii.

Dati zoom pana cand detaliile sunt la calitatea dorita apoi, urmand un traseu zig-zag, de la stanga la dreapta avand grija ca de fiecare data sa pastrati zone de 2-3 cm care sa fie prezenti in fiecare imagine exportata, apoi in jos, si spre stanga tot acelasi numar de imagini, din nou, avand grija ca partea de sus si partile laterale a imaginilor apropiate sa se suprapuna.

Microsoft ICE – Image Composite Editor

Dupa instalare, intrati in optiuni prin rotita dintata din dreapta sus, apoi la Temporary file locations aveti grija sa aveti un folder cu capacitate mare, de exemplu 50GB, mai ales daca incercati sa lipiti zeci de imagini.

Dati IMPORT, Add images, iar in dreapta alegeti Simple panorama, cu auto-detect la Camera Motion si apasati STITCH. Acest proces va dura mai mult sau mai putin de performantele PC-ului, de exemplu pentru 113 de imagini la mine a durat cam 12 minute. Treceti prin CROP si EXPORT si gata!

Rezultatul pentru mine a fost o imagine de 809 MP de aproximativ 280 MB

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.