"Off Facebook activity" sau cum NU scapi de Facebook.

Cand un serviciu online este gratuit, de fapt platesti cu intimitatea. Si o intreabare pe care nu si-o pun multi este daca intradevar, pretul platit este pe masura beneficiilor.

Dupa luna martie 2018 cand a fost scandalul cu datele utilizatorilor Facebook colectate de Cambridge Analytica am renuntat la a mai folosi aplicatia Facebook pe telefon. Am cochetat chiar si cu ideea de a-mi sterge contul si datele pentru ca nu-mi place cand cineva care are datele mele nu are grija de ele. Dar ma indoiesc ca nu exista pe undeva o copie de siguranta.

Insa am mai dat peste ceva, o chestie care pentru mine e noua. Off facebook activity. Dupa cum explica chiar ei:

(…)Atunci când vizitezi un site web sau foloseşti o aplicaţie, aceste afaceri sau organizaţii ne pot transmite informaţii despre activitatea ta folosind instrumentele noastre pentru afaceri. Folosim aceste activităţi pentru a personaliza experienţa ta de utilizare, de exemplu pentru a-ţi afişa reclame relevante. Le solicităm afacerilor şi organizaţiilor să-i anunţe pe utilizatori înainte de a folosi instrumentele noastre pentru afaceri.(…)

Prima idee care mi-a venit in cap a fost, hmm, o fi de la site-urile care accepta sa te loghezi cu cont de facebook. Dar nu, programelele astea de tracking se gasesc peste tot, de la aplicatii android care nu au nici o treaba pana la site-uri „serioase”. In lista mea de peste 240 de aplicaţii şi site-uri web se afla printre altele f64.ro, catena.ro, asus.com, renault.ro, eon.ro si aplicatia de android, revolut.com si aplicatia de android, ikea.com, altex.ro, digiromania.ro, emag.ro si aplicatia, europafm.ro, raifeissen.ro, glovoapp.com, amazon.com, si multe altele.

Misto, nu?

Toata chestia asta e activata din start, si nu-ti spune nimeni ca asa ceva se intampla. Eu personal am ales sa o dezactivez. Si sa nu crezi ca informatia nu va mai fi astfel colectata. Va fi, doar ca nu va mai fi asociata contului tau. Sper. Cred. Si nu o sa te mai poti loga cu facebook prin alte parti.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.