OP 13 Vama IASI cere TVA pe transport la comenzi de pe Aliexpress.

Dau de ceva vreme in mod constant comenzi pe aliexpress, de obicei lucruri marunte, de cativa lei si din cand in cand, si chestii mai scumpe, de zeci-sute de lei. Toate pachetele imi ajungeau la posta de cartier, indiferent de pret sau dimensiune, cu exceptia ultimului colet, pe care a trebuit sa-l ridic de la comunistii de la Oficiul Postal 13 Vama.

De fiecare data cand ajung pe acolo imi intind nervii la maxim din cauza incompetentei crase si atitudinii de superioritate platita din banii mei, dar cumva, tot reusesc sa ma surprinda cu ceva nou.

Ma duc luni, dupa ce verific programul de lucru, ajung acolo la 15.15 cu 45 de minute inainte de inchidere. Cinci persoane, nu faceau nimic, asteptau doar sa se faca ora 16, ca sa plece acasa. Nu mi-am primit pachetul pentru ca programul de vama era pana la 15, iar de la 15 la 16 era de scarpinat la coaie posta normala, unde de fapt nu se intampla nimic, pentru ca acele 5 persoane rupeau craci dintr-un cais, pe afara, si oricum este un oficiu posta fara vama la nici 10 metri in stanga celui despre care vorbesc. Ma intorc a doua zi, stau la coada 30 de minute, intru in camera cu tejghea si mai stau si acolo 10 minute. Sapte persoane, barbati si femei, care nu fac nimic. Una dadea print la o imprimanta oprita. Una mai tanara vorbea cu cineva pe facebook sau whatsapp, alte trei doamne respectabile se uitau la ceva meme-uri si isi impingeau telefonul de la una la alta hlizindu-se.

Asta scria in aplicatie:

Product AmountShipping CostTotal Amount
US $ 13.78US $ 7.80US $ 21.58

Anyway, ajung si eu, dau hartiuta, arat detaliile tranzactiei si aia insista de mai multe ori sa deschid pachetul. Pana la urma, ca sa scap de gura lor, il desfac, si incepe tipul cu vama sa-mi calculeze taxele la pretul cu tot cu transport si atunci imi iau foc.

-Dom’le, ala e pretul total cu transport, mie imi faci vama la pretul produsului. Zic eu

-Nu, ca asa se calculeaza, cu tot cu pretul de transport.

-Nu are cum sa platesc TVA la transport. Unde scrie?

-In GATT, articolul 7.

Inghit in sec, ca nu e o avere si nici nu vreau sa tin coada de 15 persoane in loc, dar ies si ma interesez. Bullshit total: Aveti aici un link spre GATT de pe customs.ro si nu scrie nici o prostie de genul asta. Alte detalii despre vamuire gasiti aici.

Le-am dat telefon dupa si le-am zis ca daca mai fac de astea data viitoare le fac plangere. Abia astept sa vina o data viitoare.

UPDATE 12.07.2019

Asa cum mi-a fost atrasa atentia de catre autorul pebarbamea, in cel de al doilea link se spune ca pretul de baza este cel care contine si alte cheltuieli, cum ar fi cel de transport.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.