Obligatii de proprietar: Acte, Contracte, Taxe

Undeva pe data de 20 mai 2019, am fost la banca si am inceput procedura de achizitionare a unui credit de tip Prima Casa. Pe data de 11 iulie ajunsese deja la FNGCIMM iar pe 23 iulie era aprobat. Contractele se plimba prin posta asa ca abia pe 25 iulie ajunsesera la banca. Pe 29 iulie am fost la notar si am semnat contractele. One hell of ride where the bank got herself a new home.

Si de aici incepe distractia. Daca pana in acest moment aveai notarul si banca care iti spunea exact ce sa aduci in materie de acte si bani, acum esti de capul tau.

Intablulare si cadastru.

Cel putin la creditele de tipul Prima Casa intabularea se face de catre notariat, pentru ca din ce am inteles, banca nu da drumul la bani pana nu apare titularul creditului pe extrasul de carte funciara. Deci, o grija mai putin.

Deschidere rol fiscal.

Inseamna de fapt luarea in evidenta de catre Directia Fiscala a imobilului, pe numele dumneavoastra, pentru a putea plati taxe si impozite. In Iasi asta se intampla prin prezentarea in spatele primariei, link de Google Maps, in interiorul corpului B, unde veti lua un bon de ordine pentru imobile si va veti prezenta cu o copie dupa cartea de identitate, dupa contractul de vanzare-cumparare, copie dupa certificatul energetic al imobilului, copie dupa asigurare, copie dupa certificatul cadastral (releveu). Pe loc se mai completeaza o cerere tip. Eu am avut si o adeverinta prin care sunt scutit de impozit, dar asta banuiesc ca e ceva mai rar iar faptul ca apartamentul e trecut si pe numele sotiei, asta nu inseamna ca e scutita si ea. Trebuie amintit ca termenul legal de depunere a declaratiilor pentru bunurile mobile si / sau imobile este de 30 de zile. Depunerea peste acest termen de sanctioneaza cu amenda conform Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Impozitele cica se platesc la inceput de ani, pana cel tarziu in martie.

Contracte furnizare electricitate si gaz.

Eu mi-am facut contractele la E-ON. Poate la altii e altfel. Dar pentru E-ON aveti nevoie de 3 copii dupa contractul de vanzare-cumparare, 3 copii dupa cartea de identitate si sa completezi 3 documente. Un contract pentru electricitate, unul pentru gaz si o declaratie GDPR. A fost nevoie si de index-urile de pe contoare, si seria acestora. Daca nu aveti idee ce faceti exact puteti sa mergeti cu niste poze clare, eu asa am facut. Pentru aceasta activitate va recomand sa va luati o zi libera pentru ca cel putin pentru mine a durat de la 12.35 cand am luat bon de ordine si abia la 16.30 mi-a venit randul la ghiseu. In Iasi toata treaba asta se face la sediul E-ON de langa Palas (link Google Maps). Si nu e tot, ca doamna de la biroul unde am completat hartiile mi-a scris un numar pe bonul de ordine si mi-a spus ca atunci cand o sa fiu anuntat o sa trebuiasca sa vin din nou.

Salubris.

Verificati intai cu asociatia de locatari, poate nu trebuie sa mergeti la ei sa faceti contract individual. Daca totusi trebuie, o copie dupa contractul de vanzare-cumparare si o copie dupa buletin ar trebui sa fie de ajuns.

Cam asta e tot ce trebuie facut, ideal e sa va luati cateva zile libere si sa va inarmati cu rabdare si ceva care sa va ocupe timpul pe perioada in care stati pe la cozi.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.