S-a lansat Android 10

Pentru marea masa de utilizatori de telefoane cu Android, in speta Samsung si Huawei, aceasta stire nu-i prea afecteaza pentru ca primul producator are probleme vechi cu update-urile datorita bloatware-ului preinstalat iar cel de-al doilea mai are un pic si trebuie sa renunte la Android OS oficial, din cauza razboiului economic dintre USA si China.

Pentru aia putini si norocosi care au telefoane Pixel insa (inclusiv prima generatie), craciunul a venit un pic mai devreme in „persoana” update-ului oficial la ultima versiune stabila de Android OS, si anume Android 10.

Prima versiune care nu mai are nume de desert, vine cu cateva schimbari majore. Iata o parte din ele:

Gesture Navigation.

Meniul de navigare cu 3 sau 4 butoane nu mai este optiunea default, acestea fiind inlocuite cu navigatia pe baza de gesturi pe care o folosesc de aproximativ 2 luni si pot spune cu mana pe inima ca desi mi-a trebuit cam 2-3 ore sa ma obisnuiesc sa nu mai caut butoanele, e cea mai intuitiva forma de control a unui smartphone.

System Wide Dark Mode.

Disponibil ca buton in meniul Quick Settings, Dark Mode forteaza tot sistemul de operare si aplicatiile Google sa treaca in modul intunecat. Avantajele sunt foarte clare: un mai bun comfort vizual pe timp de noapte dar si o mai mare autonomie a bateriei pentru cei care au ecrane de tip AMOLED.

Teme.

Unul din avantajele sistemului de operare Android OS este posibilitatea aproape infinita de personalizare, iar Google a facut inca un pas in fata spre acest lucru, chiar daca pe moment optiunea este ascunsa in spatele meniului ascuns „Developer Options”, probabil aceasta va fi disponibila pe terminalul Google Pixel 4 cand aceasta va fi lansat.

Live Caption.

Daca esti o persoana cu dizabilitati sau ai fost vreodata in situatia de a te uita la un clip dar a fi in imposibilitatea de a asculta ce se discuta in clip, aceasta optiune de accesibilitate poate fi activata pentru absolut orice continut media unde cineva vorbeste, iar acest feature este unul local, fara a fi nevoie de o conexiune la internet.

Acestea fiind spuse, va urez update usor si folosire placuta a celei mai noi versiuni.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.