Pentru toti cei care se intrebau de-a lungul timpului de ce avem nevoie de UE si NATO

Situatia.

Nici nu stiu cum sa incep. Desi discutasem de nenumarate ori cu prietenii despre situatia din Ucraina si eu eram ala mai pesimist, ala care zicea ca o sa intre Rusia si o sa anexeze cel putin proaspat recunoscutele republici independente Donetsk si Luhansk. Astazi, 24 februarie 2022, am aflat totusi cu surpriza ca Rusia a inceput invazia si nu doar ca a intrat in regiunea disputata de separatisti si „omuletii verzi” Donabas ci ca toata Ucraina este atacata. Invazia Ucrainei de catre Rusia este primul razboi transmis pe TikTok.

Cyberwar a intrat in full effect, site-urile urainene se afla sub atacuri cibernetice la fel cum s-a intamplat cu cateva zile in urma, pe partea de armament se folosesc rachete de croaziera 3M-54 Kalibr, sisteme MLRS Uragan-1M, elicoptere Kamov Ka-50 Alligator, tancuri si avioane pe care inca nu le-am identificat. Aveti aici un feed de twitter. Se mai posteaza si fake news, incercati sa treceti printr-un filtru de bun simt. Tot de acolo am aflat de acte de sabotaj care sunt executate de catre militari rusi imbracati in uniforma ucraineana.

La momentul la care scriu aceste randuri, mai multe instalatii militare si aeroporturi au fost lovite cu rachete, coloane blindate au trecut granita in Ucraina dinspre Rusia, Belarus si Crimea, presedintele a declarat legea martiala, alarmele de atac aerian suna in capitala Kiev. Un Su-27 de originie ucraineana a violat spatiul aerian al Romaniei, apoi a fost escortat de serviciul de politie aeriana pana la aterizare la Baza Aeriana de la Bacau, pilotul acuzand defectiuni la aeronava.

Parerea mea.

Cand Rusia a anexat Crimea in 2014, eu am zis ca asta i-a dat presedintelui Vladimir Putin confirmarea ca celelalte puteri vor asista, tinand discursuri si condamnand public, aplicand sanctiuni mai mult sau mai putin eficace unei conduceri neinteresate decat de revenirea la o stare de fapt geopolitica de dinainte de anii ’90. Practic, este exact ca si cum ai certa pe cineva care nu se teme nici de bataie.

Din pacate, atacul de azi dimineata nu inseamna decat ca Putin nu are nici o problema sa atace militar o alta tara suverana atata timp cat aceasta nu face parte din NATO. Iar din asta rezulta ca state ca Moldova sau Georgia sunt in pericol real de a fi invadate la fel ca Ucraina. Nici sa fiu Finlandez n-as fi foarte linistit, chit ca astia macar fac parte din UE.

Iar in ritmul in care se misca treaba, o sa avem niste vecini noi, ca tara, nu mai departe de sfarsitul saptamanii viitoare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.