In loc sa ofere drepturile celor care deja sunt militari, MApN a decis atragerea persoanelor cu șanse mai mici de a castiga mai mult in mediul privat decât în armata.

Pe 7 decembrie au aparut in presa scrisa o gramada de articole care au avut la baza un articol aparut initial pe profit.ro care si acesta la randul lui a fost scris dupa ceva surse MApN pe care eu nu le-am gasit. Titlul suna asa:

Războiul din Ucraina a dublat numărul demisiilor din Armată. Tinerii încep să fugă de școlile militare, problema se va agrava. Banii mai mulți din sectorul privat, indicați ca „vinovați”.

Si-mi zic, mai, nu-i chiar asa, presa de la noi nu-i tocmai obiectiva, si cauta senzationalul, ce mai conteaza ca arunci cu rahat intr-o institutie cand se aduna click-uri si vizualizari si reactii. Dupa reactiile pe care le-am vazut pe retelele de socializare sau in comentarii la articole, marea majoritate a civililor face abstractie de partea cu „banii mai mulți din sectorul privat” si insista pe treaba cu „războiul din Ucraina a dublat numărul demisiilor din Armată„. Nu ma deranjeaza ce scriu ziarele si site-urile de stiri. Nu ma deranjeaza ce zic unii civili. Ma deranjeaza ca ministerul mi-a dat pe langa motive financiare, si motivele ideologice sa-mi caut loc in alta parte.

Treaba asta cu „la placinte inainte, la razboi inapoi” din pacate este doar o manipulare grosolana, in MApN sunt aproximativ 26000 de veterani de teatre de operatii, multi dintre acestia cu mai multe misiuni in care s-au dus de buna voie.

Cei care si-au dat demisia sau urmeaza sa-si dea demisia, nu o fac pentru ca brusc au realizat ca razboiul de la granita (care are sanse minime sa ne afecteze altfel decat economic) e naspa, ci pentru ca au realizat ca daca nici acum, cand avem razboi la granita nu se schimba nimic in armata, in materie de inzestrare sau remuneratie, nu exista sanse sa se schimbe nimic mai tarziu.

PRO TV a avut acum o luna o emisiune despre situatia industriei de aparare. Not great, not terrible, pentru ca ceea ce ne lipsea (si ne lipseste in continuare) ca tehnica si inzestrare se compensa cu calitatea umana. Militarii romani cu experienta si obisnuiti sa faca din rahat bici au fost apreciati mereu.

Din pacate pierdem si oamenii, pentru ca, citez:

″Oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar în special din motive pecuniare. (…) Acest complex cauzal are un potențial ridicat de a afecta îndeplinirea misiunilor și obiectivelor specifice instituției militare, situație care trebuie stopată, în condițiile în care exigențele sunt sporite, sub auspiciul tensiunilor în creștere, determinate de războiul din Ucraina″

E si normal sa nu mai fie armata un mediu atractiv, un tanar taximetrist sau un livrator care isi face singur programul castiga mai bine decat un militar cu vechime, cu misiuni si cursuri, la momentul actual. Si nu e vorba doar de bani, prin natura serviciului militar, militarii „beneficiaza” de interzicerea sau limitarea unor drepturi si libertati care nu se justifica sau compenseaza la momentul actual prin nici un alt beneficiu. Si ce incredere sa aiba militarii in MApN cand solutia gasita nu este aplicarea legii care reglementeaza salarizarea ramasa la nivel de an 2009 si peticita si amanata prin ordonante ci prin…

„reducerea cerințelor de studii pentru cei care vor să avanseze în cariera militară, pentru atragerea persoanelor cu șanse mai mici de a câștiga mai mult în mediul privat decât în armată (…)”

Adica nu e vorba ca militarii asteapta (au asteptat) mariri salariale, e vorba ca au asteptat aplicarea legii salarizarii care inca nu se aplica, si eventual actualizarea unor drepturi (misie, norma de hrana) care nu s-au mai actualizat de ani de zile si nu mai ofera celor cu grade mici si mijlocii un trai decent. Dar, nuuu, solutia e scaderea standardelor. Noaptea mintii. Fuck my life, de ce-am sperat ca o sa fie bine?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.