O noua abordare a Linux


Multimea utilizatorilor de PC-uri de prin anii ’90 s-a impartit pe atunci in 3 mari categorii in functie de sistemul de operare folosit:
1.Utilizatorii de Windows
2.Utilizatorii de Linux, oricare „aroma” ar fi fost aceea.
3.Utilizatorii Mac OS.
Prima categorie, atat de multi (cata frunza – cata iarba) au adus Microsoft venituri uriase si-au facut din sistemul de operare Windows un lider pe aceasta piata.
A treia categorie, e formata din oameni care nu fac rabat de la calitate si sunt dispusi sa plateasca sume foarte mari pentru a beeficia de hardware de calitate si software special scris pentru acesta. Poate de aceea Mac OSX Snow Leopard este unul din cele mai avansate sisteme de operare de pe planeta.
A doua categorie, a fost pentru mult timp alcatuita din „computer enthusiasts”, din „geeks” si cercetatori. Linux-ul a fost pentru mult timp privit ca greoi, complicat, neprietenos, urat, si cate si mai cate, lucru ciudat, pentru ca daca intrebai pe vre-un utilizator de linux cum este acest sistem de operare, acea persoana nu se mai oprea din laude…
Unde era adevarul? Sa zicem ca undeva pe la mijloc. Anii au trecut si in zilele noastre au inceput sa se puna pe primul plan de catre dezvoltatorii distributiilor concepte ca plug and play, user friendly, eye candy, etc. Aceasta a dus la o dezvoltare a unor distributii ca Ubuntu, Fedora, Mandriva care pot fi folosite cu succes ca sisteme de operare pentru utilizatorul „de acasa” si care dupa experienta mea, pot spune fara urma de indoiala ca in anumite aspecte sunt chiar mai prietenoase ca Windows.
Acum 3 ani piata utilizatorilor de linux a explodat o data cu aparitia unui nou tip de device – netbook-ul. Netbook-urile trebuiau sa se ridice la standardele sistemelor tip notebook sau laptop, desi specificatiile minimaliste, memorie mica, spatiu redus pe HDD, nu puteau duce un capcaun mancator de resurse ca Windows Vista. Asa ca ASUS, ACER si ceilalti producatori de netbook-uri au trebuit sa se indrepte spre alte OS-uri. Acestea erau Windows XP si Linux care au dat o mica lupta pana cand Microsoft a lansat Windows 7 Starter. Un fail, zic eu.
Invazia Open Source nu s-a terminat nu hype-ul netbook-urilor, pentru ca o noua „aroma” de linux si-a facut loc pe piata telefoanelor mobile. Linux pe mobile a mai poposit, am impresia ca pe niste modele de la Motorola, acum mult timp, si a disparut fara urma (de fapt pe mai multe modele – lista aici), insa ce se intampla acum e o invazie in toata regula. Dovada aici. Da, pentru cine nu si-a dat seama, era vorba despre Android OS.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.