Articolul asta se adreseaza in mare parte celor care au un site sau blog. Daca nu ai dar vrei sa-ti faci, e si mai bine, o sa ai parte de un start bun. Daca nu ai, si nici nu te atrage, poti face ce vrei tu.
În esenţă, brand-ul reprezintă percepţia pe care consumatorul o are despre un produs (fie că e vorba de marca de televizoare, fie că este vorba de o ţară). Pe româneşte i se mai spune şi „imagine”, fiind vorba, aşadar, despre modul în care individul se raportează emoţional la respectivul produs. Sursa aici
Zilele astea, desi fara nici o experienta in domeniu (adica n-am facut nici un curs sau nici o facultate, de fapt nici nu stiu la ce facultate as putea invata despre crearea de brand-uri) am incercat sa ajut o prietena cu un proiect. Desi proiectul includea mai multe chestii si era destul de complex, unul din aspecte trebuia sa fie crearea unui brand fictiv cat mai atragator. Si cum tema era turismul militar (da, exista si de asta, nici eu nu stiam) mi-a venit ideea cu Unitatea de Vacanta – Distrati-va in „bombele” noastre. Sincer, ideea mi-a venit fara sa ma gandesc prea mult si mie chiar imi place chiar foarte mult.
Pe de alta parte, in SUA, persoanele care vor sa faca studii superioare, au de ceva vreme posibilitatea de a primi consiliere pe partea de branding personal, contra cost, normal, pentru a avea sanse mai mari la admitere.
Vorbind despre produse palpabile, nu toata lumea are iPod, iPhone, iMac dar majoritatea stie marul logo-ul Apple. Cunoasteti cele 4 cercuri de pe grila automobilelor Audi. Sau sloganul Connectig people de la Nokia. Sau jingle-ul de la Intel. Toate acestea sunt sunete, fraze, sau imagini simple care sunt asociate cu anumite produse si raman intiparite in minte. Firmele mari stiu cat de mult inseamna un brand, si cum poate acesta sa atraga atentia si sa sporeasca vanzarile daca e folosit cu cap. Totusi, chiar daca vorbim despre firme mici, sau la un nivel si mai mic, de site, de exemplu, care nu vinde neaparat ceva, brandul este la fel de important.
Pentru un site, care se afla printre miliarde de alte site-uri, treaba aia cu „Iesi din turma” e cruciala pentru a avea parte de succes. Daca ai ajuns pana aici, probabil te gandesti: „Bun, efectiv, ce trebuie sa fac?”
Brandul
Trebuie sa fie original, simplu, atragator, usor de recunoscut si sa aiba legatura cu ceea ce incerci sa promovezi. Orice greseala facuta acum va fi greu de reparat, pentru ca dureaza sa scoti anumite chestii din mintea oamenilor si sa plantezi altceva. Cand zic original, stiu ca e greu, la cate brand-uri sunt, dar macar sa fie diferit de cele care le cunosti. Tin minte ca se gaseau intr-un timp prin bazar, pantofi sport Mike, Adibas. Fail total. Brandul trebuie sa fie in link-ul paginii si in titlu.
Sloganul
Daca brandul era neaparat original, sloganul poate fi oarecum modificat ca sa corespunda brandului. E de preferat sa corespunda realitatii, si daca cumva zice „Profetiile unei capre negre” de exemplu, ar face bine ca autorul site-ului sa fie daca nu si neagra, macar capra.
Grafica
Aspectul grafic e la fel de important. Daca e placut ochiului, in mod sigur o sa atraga chiar daca inca nu se cunoaste continutul. Nu jongla cu diferite combinatii de culori sau aspecte pentru perioade multe de timp. Aspectul de „in constructie” nu-i deloc atragator. Daca totusi, e nevoie de niste schimbari, fa in asa fel ca acestea sa fie treptate (cauta pe internet evolutia brandului Pepsi, o sa vezi despre ce e vorba). Sau scandaloase, cred ca stie toata lumea ce impact a avut campania ROM cu steag american.
Asta nu garanteaza succesul, dar din punct de vedere a modului cum esti perceput din totalitatea celorlalte site-uri e un start bun.
Cipri.S
>Adevarul e ca tu esti pasionat de scris,cel putin pe blog din cate observ.Ca sa scrii si cate 3 postari pe zi,si postari cat de cat consistente e ceva.Bravo! Tine-o tot asa.
Mack
>Mersi, stai linistit, acum profit de faptul ca am ceva timp. 🙂
ripaila
>mack referitor la brand cred ca poti invata din marketing ceva, ca el se ocupa cu vanzarile deci daca vrei sa ai vanzari mari trebuie sa iti faci o
imagine la produs 🙂
Mack
>Marketing? O sa caut, mersi de idee…
ripaila
>un link mai direct http://ro.wikipedia.org/wiki/Marketing
Mack
>I know Google :))