Eu zic sa nu murdarim un simbol.

Fig.1 V

M-am uitat azi iar la V for Vendetta din ratiuni de documentare.

Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr. Creedy, and ideas are bulletproof.

Dupa ce l-am vazut pentru a treia oara, mi-am dat seama ca intr-un stat dictatorial acest film ar fi interzis sau macar cei care tocmai l-au vizionat ar trebui scosi afara, udati cu apa si batuti cu urzici. Ma bufneste rasul cand aud tot felul de tampiti care spun ca la momentul actual la noi in tara e dictatura.
S-au diluat atat de mult nuantele politice, s-au decolorat intratat de mult ideologiile incat se poate pune semnul egal intre dictatura si o democratie? Nu. Cel mai probabil sunt inconjurat de prosti care au uitat sau sunt prea tineri ca sa fi prins.
Revenind la film, inca nu mi-a spart nimeni usa, mai ales ca l-am obtinut prin sharing in mod ilegal insa daca cumva articolul asta nu apare, sa stiti ca ceva mi s-a intamplat.

Meritul cel mai mare a acestui film e ca a dat oamenilor un simbol. Intradevar, daca aveti ceva skill-uri de cautator pe google va puteti lesne da seama ca filmul aparut in 2005 e doar o transpunere (minunata, as putea adauga eu) a unei benzi desenate din 1982 deci simbolul de care zic eu este un pic mai vechi. Dar va invit sa puneti mana pe orice carte care trateaza subiectul simbolistica, veti vedea, daca nu stiti asta deja ca toate-s vechi si noua toate.

E vorba fara indoiala de masca lui V. Asemantoare ca stil cu mastile carnavalului de la Venetia, masca este o interpretare stilizata a un terorist din Anglia anului 1605 si pe langa calitatea de a ascunde identitatea celor care o poarta o are si pe aceea de a demonstra o cauza comuna.
A fost asociat pana acum cu protestele impotriva bisericii Scientologice, miscarea Occupy, Anonymous sau protestele impotriva ACTA.

Dar de ce este o masca un simbol care uneste atat de multi oameni? Raspunsul e simplu si porneste de la mentalitatea individului pana la cea de multime:

1.Fiecare e sincer cu el insusi abia atunci cand nimeni nu se uita.
Faptul ca nimeni din jurul tau nu te vede sau nu stie cine esti te face sa te comporti cu mai multa liberate si faci chestii care in mod normal nu le-ai face din cauza legilor, obiceiurilor sau parerilor celorlalti. In societate, ca parte a unui grup, fiecare poarta o masca invizibila, o masca de bun simt sau de intergritate iar cei care n-o fac sunt respinsi. Insa la fel cum se invata la logica in clasa a 9-a, ┬ánegarea negatiei este de fapt afirmatie, iar o masca ca cea purtata de V peste cea asa zisa „masca sociala” le anuleaza pe amandoua, ramanand sufeltul pur, curajos, dar nu neaparat bun sau integru.

2.Cu cat un grup este mai omogen, cu atat este mai puternic.
Istoria, din cele mai vechi timpuri ne-a aratat ca oamenii urasc alti oameni. Pe motive de religie, de limba, de cultura, de idei, de convingeri, de culoare a pielii si motivele cred ca mai pot umple inca doua-trei randuri lejer. Masca e ca o uniforma a unei armate, doar ca mai buna, pentru ca niveleaza mai multe diferente dintre indivizi decat ar face-o o haina obisnuita de camuflaj.

Din cauza a celor doua puncte de mai sus vreau sa trag un semnal de alarma. Pe 11 februarie 2012 se organizeaza in Bucuresti, Cluj si Iasi si alte cateva orase, proteste impotriva ACTA.
Unii dintre cei care vor participa probabil vor purta si masti si as aprecia foarte mult daca nu s-ar „murdari” un simbol al libertatii de exprimare celor multi, cu borduri zburatoare si cosuri de gunoi incendiate.

Se poate?

PS: Cine vrea masti V for Vendetta gaseste aici si aici. ­čÖé

Latest Comments

  1. Alexandra Popoviciu 21 februarie 2012

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.