Cel mai bun telefon cu Android OS?

De ce parerea mea conteaza

Sunt utilizator de smartphone de pe vremea cand Sony Ericsson P800 era printre putinele telefoane destepte cu touch, undeva prin anul de gratie 2002, acelasi an cand Nokia lansa modelul 3410, succesorul lui 3310 dar cu java. De atunci am avut pe mana diferite modele, de la diferiti producatori si diferite sisteme de operare, fiind printre primii oameni din lume care au pus mana pe Samsung Galaxy Note sau Nexus S.

Ce este Nexus/Pixel

Nexus este brandul sub care cei de la Google (dezvoltatorii sistemului de operare Android OS), impreuna cu diferiti producatori hardware (HTC, Samsung, LG, Asus, Huawei, etc) lanseaza telefoane, tablete si alte dispozitive. Pixel este brandul ultimelor laptopuri care ruleaza Chrome OS, si dupa anumite surse, brandul sub care vor fi lansate in aceasta toamna si telefoanele cu Android OS facute de Google impreuna cu HTC.

De ce

In multe discutii contradictorii de pe internet sau in viata reala, am intalnit multa lume care lauda iPhone pentru stabilitate si fluiditatea cu care aceste telefoane ruleaza sistemul de operare si aplicatiile. Si nu am ce sa comentez, pentru ca asa e. Pentru ca e foarte simplu sa faci un software care sa ruleze ireprosabil pentru maxim 3-4 tipuri de hardware. Cand apare o noua versiune de iOS, aceasta este deja optimizata si testata pentru maxim 4 dispozitive, rait? iPhone de plastic, ala mic de metal si sticla, ala mare care se indoaie si eventual o tableta.

Pe de alta parte, exista Android OS care el, de la mama lui, este din punctul meu de vedere peste iOS si ca filosofie (imi place open-source) si ca functionalitate (poate sa faca mai multe chestii) si ca design (asta e doar o chestie de gust) insa trebuie sa ruleze pe o puzderie de procesoare, de rami, de configuratii de memorie si senzori si cate si mai cate. Insa developerii firmelor care folosesc Android OS pentru telefoanele proprii, nu investesc in optimizare cat investesc in customizare. Totul e gandit la nivel de perceptie din partea utilizatorilor/cumparatorilor si instalarea obisnuitului Android OS + Google Apps, curat, sau Vanilla cum ii zic strainii ar duce la confuzie din partea utilizatorilor, nestiind ce sa cumpere, pentru ca prea putina lume cumpara performanta si prea multa cumpara bling. Si bling-ul ce face? Va spun eu, face rau. Producatorii ingreuneaza si incarca inutil un sistem de operare prin interfete care nu au nimic in comun cu usurinta in utilizare si ergonomia, cate doua aplicatii care fac acelasi lucru, preinstalate si imposibil de inlaturat fara modificari extreme asupra sistemului de operare, servicii si functii care nu iti trebuie sau le folosesti doar o singura data in viata, apoi te intorci la functiile de baza, de a apela, de a trimite mesaje si a sta pe facebook.

Singurul echivalent cu Android OS al telefoanelor Apple sunt cele numite Nexus. Acestea sunt dispozitive care nu au specificatii neaparat de top (daca asa avea cate un dolar pentru fiecare data cand am vazut Allview cu procesor cu 8 core care nu mai raspundea la comenzi, as fi milionar) insa in utilizare, acestea se comporta la fel si uneori chiar mai bine ca alte telefoane de top.

Acest avantaj al acestor dispozitive vine din faptul ca hardware-ul si software-ul sunt foarte bine optimizate unul pentru celalalt, Android OS vine curat, fara aplicatii nenecesare sau interfata schimbata. Actualizarile de sistem (trecerea la o versiune superioara de android) sunt disponibile instant pentru telefon in momentul cand aceastea apar, acest lucru fiind garantat pentru o perioada de cel putin 2 ani. Actualizari de securitate apar in fiecare luna, toate acestea fiind gratuite si fara vreun efect negativ asupra performantelor dispozitivului, ba in multe cazuri, acestea vin cu un spor de performanta (viteza de navigate prin meniuri, autonomie mai mare, bug-uri si brese de securitate rezolvate).

Am ajuns la concluzia asta dupa 2 ani de folosire a Nexus 5 care a trecut prin mai multe update-uri de la Android 4.4 Kitkat la versiunea 6.0.1 Marshmallow si inclusiv acum, dupa 2 ani de folosire intensa, se misca la fel ca in prima zi, cu singura exceptie ca i-am distrus bateria, folosind-ul foarte mult timp pe post de router.

Acesta este motivul pentru ca la momentul actual recomand doar Nexus, si sincer nu as da banii pe altceva, vreodata. Si nici nu-s foarte scumpe, meritandu-si banii fara probleme. De exemplu, acum, la eMag, un Nexus 5X costa 1.16999 Lei iar un Nexus 6P costa 2.15628 Lei.

Latest Comments

  1. Mada 14 septembrie 2016
    • Mack 21 septembrie 2016
    • Mada 21 septembrie 2016
    • Mack 28 septembrie 2016
    • Mada 29 septembrie 2016
    • Mack 4 octombrie 2016
  2. ov1d1u 18 octombrie 2016

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.