Sistemul bonus-malus la asigurarile RCA

Despre RCA am mai vorbit intr-un articol anterior, si pentru ca am fost intrebat despre ce e vorba cu reducerile si diferentele de pret, m-am gandit sa ofer ceva explicatii referitoare la sistemul bonus-malus, un sistem gandit pentru penalizarea soferilor pagubosi si rasplatirea celor atenti in trafic.

Multi soferi cand cauta rca ieftin la vreo companie de asigurari, pun intrebarea „Da’ un pret informativ?”. Aceasta intrebare e pusa prost de la bun inceput, pentru ca pretul unei asigurari nu e ca pretul unui produs alimentar, cu diferente minore, de doi-trei lei in functie de magazin. Uneori, reducerile din sistemul de bonus si cea pentru varsta pot depasi chiar si 40%.

Sa explic:

Sistemul bonus malus e format din 14 clase de Bonus (reduceri) si 8 clase de Malus (penalizari). Cand iti inmatriculezi pentru prima data o masina si nu ai mai avut nici una pe numele tau, pe asigurare va scrie B0 adica, nici penalizare nici bonus. Daca iti inmatriculezi o alta masina si renunti la cea veche, asigurarea ta va avea ultima clasa care ai avut-o cu masina veche. Daca iti permiti sa-ti mai iei una (norocosule), cea noua va porni de la B0.

Din momentul in care iti prelungesti asigurarea RCA, in functie de perioada aleasa, poti sa treci pe B1 sau B2, adica platesti mai putin. In schimb, daca ti-ai busit masina si ai folosit asigurarea, la urmatoarea prelungire, de la B0 treci pe M4, adica ti se majoreaza pretul cu 30%.

Iata ce inseamna de fapt fiecare clasa:

B0 - nici o reducere, nici o majorare
B1 - 5% reducere
B2 - 10% reducere
B3 - 14% reducere
B4 - 18% reducere
B5 - 22% reducere
B6 - 26% reducere
M1 - 5% penalizare
M2 - 10% penalizare
M3 - 20% penalizare
M4 - 30% penalizare
M5 - 45% penalizare
 si tot asa, pana la
M8 - 100% penalizare - unde se dubleaza pretul asigurarii.

Binenteles ca penalizarile nu te urmaresc o viata intreaga, si daca nu ai incidente sau accidente, vei ajunge usor la B0 si apoi vei putea sa treci din nou la reduceri.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.