Jocurile video duc la violenta?

Ma uitam acum cateva minute pe niste articole despre jocuri si-am vazut un comentariu foarte sigur despre cat de daunatoare sunt jocurile video si nu m-am putut abtine sa nu-mi dau cu parerea. E foarte interesant ca majoritatea celor care condamna acest soi de distractie, sunt persoane care nu au jucat niciodata ceva mai mult de Solitaire sau jocuri flash pe site-uri obscure.

Intr-adevar exista studii (nu intru in detalii) care sunt contradictorii, aratand atat avantajele dar si dezavantajele unor astfel de activitati.

Dezavantajul major este dependenta, insa nu-i mare chestie. Daca sunteti un om normal care blameaza acest lucru, incercati sa traiti fara telefon mobil, fara televizor, fara cafea, tigari, fara un lucru de care nici macar nu observati cat de dependent ati devenit. Am mai zis-o, suntem oameni, suntem dependenti de o gramada de chestii – isi mai aduce cineva aminte de piramida lui Maslow?

Vorbind pe de alta parte despre avantajele, ele sunt cu mult mai numeroase si se manifesta prin:

  • atentie sporita
  • capacitatea de concentrare
  • gandire analitica
  • reactie rapida
  • coordonarea ochi-mana
  • luarea de decizii
  • organizare si planificare

Toate aceste avantaje apar in urma jocului la pc in conditii in care majoritatea vietii in aceasta societate umana este destul de liniara si decat sa imi obtin aceste caliati ducand o viata periculoasa, prefer sa le dobandesc intr-un „simulator”. De fapt glumesc, imi place sa traiesc periculos. 馃榾

Eu fac parte din generatia care a trait cu jocuri, care a prins evolutia de la Doom la Far Cry 3, de la texturi pe 16 de biti pana la universuri virtuale cu grafica fotorealista si imi permit sa vorbesc din proprie experienta, ca in cei 14 ani de gaming dus uneori pana la extrem (incluzand aici sesiuni nocturne de Counter-Strike sau Call of Duty cu reprize de Postal sau GTA) n-am auzit in viata mea un om care se joaca sa se planga de efecte negative ca dependenta, sedentarism, antisocializare sau violenta.

De fapt, cei mai violenti oameni care-i cunosc ori erau violenti inainte de a juca jocuri, ori (!) nu joaca jocuri deloc.

Cei care iau un SMG la scoala, trag in colegi apoi dau vina pe jocuri sunt niste nebuni cu o scuza. De ce sa dai vina pe propria ta persoana cand poti avea un motiv credibil care nu implica faptul ca TU esti sandilau?

Latest Comments

  1. ov1d1u 15 ianuarie 2013

Leave a Reply

Acest site folose葯te Akismet pentru a reduce spamul. Afl膬 cum sunt procesate datele comentariilor tale.