Fun ABC, abecedar pentru tableta

Cand s-a inventat tiparul, au fost cativa de parere ca din cauza cuvantului scris, lumea o sa-si piarda din abilitatile de a tine minte chestii. Ca o sa se prosteasca. Acum, cand tehnologia ne insoteste la tot pasul, am ajuns in aceiasi situatie, se considera ca nivelul de inteligenta scade tocmai din cauza folosirii tehnologiei in locul creierelor. Se intampla deseori ca in loc sa calculam in minte, pornim calculatorul din telefon. Sau in loc ca elevii din scoli sa isi stoarca mintile sa scrie un referat, il descarca gata facut de pe internet.

Intr-adevar, ceva s-a schimbat, si singura chestie daunatoare in toata treaba asta e liberul arbitru. Pentru ca degeaba exista sute de terabytes de informatie folositoare pe internet daca lumea sta pe facebook si pe site-uri ca libertatea si prosport.

E o moda in ultima vreme ca parintii sa cumpere odraslelor lor tablete. Numai eu stiu de cate ori am fost intrebat ce parere am despre modelul X sau despre modelul Y, insa niciodata despre cum ar trebui utilizata sau de ce e capabila. Nu sunt impotriva acestor lucruri, nu cred ca exista o limita de varsta superioara sau inferioara pentru anumite inovatii, insa aceasta tehnologie ar fi pacat sa fie folosita la verificarea zodiacului si pentru desene animate cand ar putea fi transformata si intr-o unealta de invatare. Si cum sa transformi o tableta intr-o unealta de invatare altfel decat prin aplicatii?

Un exemplu foarte bun este Fun ABC, o aplicatie gratuita de tip abecedar dezvoltata de Ejuk pentru Android OS (versiune minima 4.0 Ice Cream Sandwich), care ii ajuta pe cei mici (intre 2 si 5 ani) sa invete alfabetul folosindu-se de imagini si sunete totul aranjat intr-o interfata simpla si intuitiva,bazata pe flashcard-uri. Unul din avantajele acestei aplicatii este folosirea alfabetului roman cu diacritice, cu imagini sugestive si atragatoare.

Aplicația a fost creată după principiul abecedarului clasic. La prima lansare a aplicației pe ecran se afișează litera ”А„ și cuvântul „Arici”, iar alături apare desenat însuși animăluțul. Dacă se atinge animăluțul, se va auzi sunetul emis de el; dacă se atinge cuvântul, se va auzi pronunția sa. Fiecărei litere îi corespunde un animăluț. Cel mai amuzant este momentul în care animălițul emite sunetul specific lui. Aplicația utilizează înregistrări reale din natură. Multor părinți le va fi interesant să cunoască cum mormăie un urs adevărat sau cum face Suricata, sau ciripește Qwetzal.

Literele pot fi listate în ordinea alfabetică sau selectate aleator. Listarea are loc după principiul – înainte și înapoi. Acest lucru se poate efectua prin intermediul unor săgeți pe părțile laterale ale aplicației. Aleator, litera poate fi selectată din partea de sus a ecranului. După selectare, imediat se schimbă pagina unde apare afișată litera selectată.

Ce parere aveti?

Latest Comments

  1. lady bug 27 ianuarie 2014
    • Mack 27 ianuarie 2014

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.