Telefoanele cu ecran mai mare de 5 inchi mi s-au parut intotdeauna un pic cam mari. Cand faceam parte din Samsung Mobilers, am avut de ales intre Samsung Galaxy Note si Samsung Galaxy Tab 7.7 si-am ales tableta, pentru ca phableta mi se parea un pic impractica. Faptul ca am avut pe mana timp de o saptamana un Huawei Ascend Mate 7 mi-a schimbat un pic parerea in bine despre aceasta clasa de dispozitive mobile. Si inca o chestie, poate Huawei nu e tocmai un brand foarte apreciat sau cunoscut la noi, insa spre deosebire de modelele cu care au intrat initial pe piata romaneasca, telefonul testat este fara indoiala din clasa premium. De ce spun asta? Citeste in continuare acest review.
Telefonul a fost lansat in octombrie 2014 si se gaseste in varianta silver-white la Orange la pretul de 457,99 EUR. (Mai sunt doua culori disponibile prin alte parti: un fel de negru si auriu)
IN PACHET
Modelul primit in teste eu n-a venit in pachetul orginal asa ca n-am putut sa fac un unboxing. Sorry for that!
FINISARE
La momentul actual in domeniul finisarii dispozitivelor mobile, premium inseamna in primul rand sticla si metal, desi unii producatori se incapataneaza sa foloseasca policarbonat si alte materiale plastice, lucru care eu personal il apreciez si il prefer. Huawei Ascend Mate 7 este primul terminal cu carcasa metalica pe care l-am folosit in toata viata mea. Este un terminal elegant, cu detaliile foarte bine lucrate care sare imediat in ochi. Are o forma dreptunghiulara si colturile rotunjite, carcasa dintr-o singura bucata de aluminiu si ecranul acoperit cu Gorilla Glass 3.
Pe fata telefonului se observa difuzorul, camera frontala si senzorii de proximitate si lumina iar in partea jos numele companiei – Huawei. Telefonul nu are taste dedicate pentru android, acestea sunt on-screen, ca la Nexus 4 ceea ce duce la un design curat. Pe lateral in partea dreapta, avem tastele de volum si tasta de deblocare, in partea stanga sus avem sertarasele pentru cele doua sim-uri si cardul sd, care se scot doar cu ajutorul unui bold. In partea de sus avem mufa jack 3.5 si in partea de jos mufa microUSB pentru incarcare si transfer de date.
Pe spate, pe centru avem camera principala, lumina foto led, senzorul de amprente chiar sub camera si undeva in partea de stanga jos se afla speakerul.
Logo-ul Huawei e prezent din nou. Metalul nu este cel mai aderante material insa dimensiunile si finisarea il fac usor de tinut in mana, n-am avut niciodata senzatia ca-mi aluneca. La fel si tastele, au marginile nerotunjite si sunt foarte usor de gasit si operat. E solid, in mare parte si datorita faptului ca bateria nu se poate scoate. Speakerul este destul de puternic, suna mai tare ca majoritatea telefoanelor de pe piata insa nu e un sunet de foarte mare calitate. Doar puternic, practic n-am ratat nici un apel sau notificare.
Incape in toate buzunarele pantalonilor mei, care variaza de la pantaloni largi de combat pana la blugi skinny-fit fara sa se indoie. Se tine destul de usor cu o singura mana insa operarea acestui phabelt necesita cu siguranta doua. Pentru mine, pentru ca eram obisnuit cu telefoane mai mici, Ascend Mate 7 mi-a cam taiat din pofta de butonat random in cele cinci zile de testare. Ori ma concentram asupra lui, ori il tineam in buzunar.
HARDWARE
Phableta are dimensiuni de 157 x 81 x 7.9 mm si o greutate de 187g insa nu se simte ca fiind foarte greu, probabil e bine echilibrat.
Ecranul este un IPS LCD inchi, cu o rezolutie de 1080 x 1920 pixeli intinsi pe o diagonala de 6 inchi, acoperind aproximativ 78% din suprafata telefonului. Asta inseamna cam 368 de pixeli/inchi. Nu e cel mai grozav ecran, fiindca mie imi plac foarte mult AMOLED-urile, dar sa nu cumva sa ma intelegeti gresit, se vede foarte foarte bine. Plus ca am impresia ca dimensiunea generoasa a ecranului e unul din aspectele care mi-au placut cel mai mult la acest telefon.
Cei de la Huawei isi fac singuri procesoarele, iar Ascend Mate 7 dispune de chipset HiSilicon Kirin 925 cu doua procesoare 1.8 GHz quad-core Cortex-A15 si 1.3 GHz Cortex-A7 quad-core
si un chip grafic Mali-T628. Procesoarele fac schimb de sarcini in mod dinamic, in functie de necesitati. Telefonul nu se misca insa mai rapid sau mai bine ca alte modele de top. E la fel de responsiv la comenzi ca si alte modele care nu beneficiaza de aceasta tehnologie. Modelul testat de mine a fost cel cu 16GB de stocare interna si 2GB de RAM insa exista si versiunea cu 32GB si 3GB de RAM, ambele suportand sdcard-uri de pana la 128GB.
Camera foto este de 13 MP cu o rezolutie de 4128 x 3096 pixeli, autofocus, lumina LED, iar aplicatia de camera are functii de eticheta geografica, detectarea , detectarea fetei, functie HDR, si panorama. Pe partea de video, senzorul filmeaza 30 fps la 1080p. Camera frontala este de 5MP si filmeaza la 720p. Pozele arata cam asa:
Ca sunet, am specificat mai sus ca speakerul este puternic, iar sunetul din casti este tot asa, peste cel scos de alte modele, dar nu in privinta decibelilor ci a bass-ului.
La capitolul conectivitate telefonul dispune de 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ dual band, WiFi Direct, Bluetooth 4.0 cu profilele A2DP, EDR, LE/ apt-X, A-GPS si Glonass, NFC, radio FM.
Bateria LiPo nu se poate accesa insa are 4100. Saptamana trecuta eu am scos telefonul de la incarcat marti la 24.02.2015 ora la 14:45 si am bagat cartela in el iar joi 26.02.2015 la ora 08.00 l-am pus la incarcat. Mai aveam totusi 14% din baterie in conditiile in care l-am folosit o idee mai mult decat in regim normal, cu 4G activat, actualizari activate, browsing, youtube, muzica, apeluri, etc.
SOFTWARE
Sistemul de operare instalat pe Huawei Ascend Mate 7 este un Android 4.4.2 KitKat foarte puternic customizat cu interfata Emotion UI (EMUI) aflata la versiunea 3.0.
Launcher-ul EMUI este diferit fata de ce exista pe telefoanele cu android obisnuite, interfata imprumuta elemente din interfata de pe iOS, unul din cele mai dubioase fiind lipsa unui asa zis meniu care sa adune toate aplicatiile la un loc, in schimb totul se intampla pe ecranele principale.
Un alt lucru care merita amintit este prezenta aplicatiilor in plus pe langa suita Google, printre ele fiind Twitter, PhoneManager, HiCare, Polaris Office, etc si 5 jocuri premium preinstalate.
Interfata EMUI accepta si teme, care schimba si font, lockscreen, wallpaper, efectul de deblocare, icoane si widget-uri.
Un alt aspect care merita amintit este prezenta unui mod care consuma mai putin din baterie, oprind sincronizarea automata si transformand interfata grafica intr-una alb-negru.
PLUSURI/MINUSURI
Plusuri | Minusuri |
|
|
CONCLUZIE
Stiam de acest model din alte review-uri si auzisem lucruri bune, insa acum ca m-am jucat cu el, si practic l-am folosit ca telefonul meu, mi-am dat seama ca e un device de calitate la care nu prea am ce sa-i reprosez. Poate doua chestii foarte subiective, si care practic nu ar trebui luate in seama: bloatware-ul (imi place android-ul curat) si dimensiunile care nu prea mi-au permis sa-l folosesc cu o singura mana (ceea ce este si normal, dar fiind dimensiunile)
Acest model este dovada ca si producatorii care au inceput mai modest pe pietele europene pot construi lucruri de calitate, iar un zvon care circula zilele acestea spune ca Google va construi urmatorul Nexus 5 impreuna cu Huawei. Si sincer, dupa ce-am avut pe mana Ascend Mate 7 sunt convins ca va iesi exact cum trebuie adica ieftin si bun. Deci, daca sunteti in cautarea unui telefon cu ecran mare, aruncati un ochi si la Huawei, e foarte posibil sa fiti impresionati in mod placut.
Anonim
Visitor Rating: 5 Stars