5G, VoLTE si VoWiFi pe Google Pixel 5 in Romania.

Daca ai un telefon Google Pixel, eu am scris in titlu Pixel 5 ca ala il am eu, dar e valabil pentru toate, inseamna ca ai si doua tehnologii numite VoLTE si VoWiFi care practic si pe scurt se folosesc de conexiunea de date (LTE sau WiFi) pentru apeluri in loc de modul normal de a apela si a vorbi cu cineva. Dar nu e de ajuns sa ai un dispozitiv compatibil, e nevoie si de o retea de telefonie care sa suporte aceste tehnologii.

La noi in tara, Orange are, Vodafone are, Digi are, Telekom are. Lyca mobile nu are. Si totusi, daca ai un telefon Google Pixel si ai o cartela de la Orange, Vodafone, Digi sau Telekom nu o sa poti beneficia de VoLTE sau VoWiFi. Sau 5G. Ceea ce e stupid, pentru ca nu e problema de retea, nu e problema de hardware, e de software. Google blocheaza in mod constient folosirea retelelor 5G si tehnologiile VoLTE si VoWifi in tari in care telefoanele lor nu sunt disponibile in mod „oficial”, si nesurprinzator, Romania se afla printre acestea.

Din fericire, exista solutii. Daca te pricepi un pic la chestii tehnice, problema se poate rezolva prin root si incarcarea a unor fisiere in sistemul de operare a telefonului, un ghid pentru activarea 5G, VoLTE si VoWiFi pe Google Pixel 5 se gaseste pe acest link de github. Probabil exista solutii similare si pentru celelalte telefoane Google Pixel. N-am stat sa caut.

Alta solutie ar fi sa semnati petitia online de mai jos care ar urma sa ajunga la toti operatorii de telefonie mobila din Romania, pentru ca operatorii sa initieze cererea de implementare a tehnologiilor, iar in urma cererii Google sa adauge informatiile necesare in sistemul de operare. Conform petitiei, o cerere facuta de Digi Italia a fost solutionata de Google in doar 7 zile.

Adăugarea profilului IMS de către operatorii din România pentru telefoanele Google Pixel care nu suportă conectivitate VoLTE, VoWiFi și 5G

Hai, la semnat, nu la intins mana.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.