Review la Samsung Galaxy Beam GT-I8530

Desi am vazut cum arata mai de mult Samsung Galaxy Beam GT-I8530 mi-am zis ca nu o sa scriu un articol pana in momentul cand o sa-l folosesc pe parcursul a mai multor zile, pentru a-mi da o parere avizata.

Ei bine, gratie Samsung Mobilers am avut ocazia sa testez acest smartphone unic lansat in acest an la Mobile World Congress si care (cred eu) a fost foarte putin promovat de la lansarea sa in iulie 2012. Toti hipsterii se agita ca au functia Panorama pe iPhone 5 cand un smartphone care nici nu-i flagship intre modelele Samsung are proiector. Proiector! Din ce stiu eu mai exista in lume la ora actuala trei modele mai rasarite care mai au picoproiectoare si unul din ele e tot un Beam de la Samsung, aparut prin 2010. Celelalte sunt Micromax X40 si Spice M9000 Popkorn.

Device-ul se gaseste la eMag si costa 1.999,99 Lei. Nu-i chiar ieftin dar destul de okay pentru ceea ce e capabil sa faca, dupa cum o sa aflati in randurile urmatoare.

IN PACHET

N-am de unde sa stiu cu ce vine, pentru ca eu am avut parte de un terminal (cel mai probabil) proaspat iesit de pe linia de asamblare.

FINISARE

Telefonul vazut din fata nu se difera cu nimic deosebit fata de alte modele apartinand Samsung. Pe fata protejata de sticla (nu e Gorilla Glass totusi) se gaseste butonul Home si cele doua taste touch.

In partea de sus se observa in dreapta fantei pentru difuzor camera video frontala. Spatele este acoperit de un capac de plastic foarte aderent, cauciucat si cu un profil care-l face foarte greu de scapat. Tot pe spate se gaseste camera foto cu led si fanta difuzorului. Marginile terminalului sunt dominate de o banda de plastic de culoare galbuie pe care se gasesc mufa audio jack de 3.5mm in stanga sus, tasta On/Off, tasta de pornire a proiectorului, tastele de volum, mufa microUSB in partea de jos si bineinteles, proiectorul. Pentru un telefon din clasa de mijloc e facut totusi cu simt de raspundere si nu prea se simte ca s-ar fi facut vreun compromis.

HARDWARE

Telefonul are dimenisiunile (124 x 64.2 x 12.5 mm) apropiate de Samsung Galaxy S, doar ca este mai gros si mai greu (145.3g) cel mai probabil din cauza proiectorului incorporat dar si bateriei mai mari care sa suporte consumul mare de energie.

La interior lucreaza un chipset NovaThor U8500, un procesor dual-core de 1GHz Cortex-A9, si un chip grafic Mali-400. In ciuda specificatiilor mai mult decat decente, Samsung Galaxy Beam dispune doar de 768 MB RAM. Ca stocare se lauda cu 8GB si posibilitate de extindere cu inca 32GB prin sdcard.

Ecranul este un TFT de 4 inch, cu o rezolutie de 480 x 800 pixels (aproximativ 233ppi) care se vede foarte bine desi eu personal prefer tehnologia AMOLED.

Cum am spus si mai sus, Samsung Galaxy Beam dispunde de doua camere, una principala de 5MP care face poze la rezolutie de 2592 x 1944 si video 720p la 30 de fps. Cea frontala este de 1.3MP. Aveti mai jos doua poze, una la interior si alta la exterior. Imaginile nu impresioneaza neaparat dar sunt la o calitate destul de buna. (click pe poze pentru marire)

Pe partea de conectivitate gasim Bluetooth v3.0,Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, A-GPS si radio FM cu RDS. Trebuie mentionat ca GPS-ul este foarte bun si precis, se conecteaza imediat si ramane asa in conditii grele (nori, plafon metalic).

Sunetul e destul de tare, parca o idee mai tare decat la alte modele Samsung.

Bateria este foarte buna, tine aproximativ 2-3 ore de proiectie si cand e folosit la maxim – adica 3G activat si GPS pornit tot timpul (in conditii de calatorie cu trenul) cu sincronizare activa, vorbit la telefon, ceva mesaje, internet, ascultat muzica, etc, m-a tinut de la ora 06.15 pana la 10.12 a doua zi (stand-by de la 4.30 pana la 09.10), ceea ce e destul de mult, majoritatea telefoanelor testate de mine nu rezistau mai mult de o zi-lumina.

Nu in ultimul rand, dispozitivul in jurul caruia s-a construit acest terminal este un proiector LED cu tehnologie DLP (tehnologie inventata in 1987 ce presupune o matrice de microoglinzi – de 640×360 in cazul nostru ce poate crea tonuri de gri prin repozitionarea lor)  ce produce 15 ANSI lumeni.

Poate pare putin daca comparati cu un proiector normal care scoate in medie 2000 de ANSI lumeni insa e de ajuns pentru a proiecta o imagine de 50′  – 127cm la o claritate foarte buna.

Binenteles, o distanta mai mare inseamna o diagonala mai mare dar se pierde la claritate. O chestie foarte faina e si faptul ca proiectorul poate proiecta imaginea primita de la camera, prin functia over-the-head.

SOFTWARE

Beam ruleaza foarte bine versiunea 2.3.6 Gingerbread a sistemului de operare Android OS cu interfata TouchWiz 4.0.

In plus fata de alte terminale avem aplicatia dedicata pentru proiector care are mai multe functii, de reglare a focusului, orientarii si intensitatii luminoase, folosire pe post de lanterna de mare putere (multicolora chiar – Nokia 1100 take that!) si cea de prezentare, care daca este activata permite desenarea pe ecran, si afisarea unui pointer customizabil (cursor, creion, etc)

PLUSURI/MINUSURI

Plusuri Minusuri
  • Proiector!!! OMFG!!!
  • Baterie foarte buna
  • Doar Android 2.3.6
  • Cam greu si butucanos

CONCLUZIE FINALA

Pentru un smartphone de nisa, chiar daca este midlevel, este construit foarte bine, se misca fara probleme iar picoproiectorul face toti banii. Mie mi-a placut foarte mult si l-am folosit cu succes la vizionarea unor filme. Din pacate inca nu a aparut o versiune superioara de soft si eu m-am cam obisnuit cu Ice Cream Sandwich si Jelly Bean, chiar si pe SGS. Daca nu esti mare fan TV dar ai vrea din cand in cand sa te uiti la filme „like a bo$$” telefonul asta e perfect.

Latest Comments

  1. ovidius 7 noiembrie 2012
  2. Pingback: Cum sa te uiti la TV “like a bo$$” 23 august 2014
  3. petrisor 10 ianuarie 2017

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.